От 1 октомври банките у нас ще отпускат кредити с 15% самоучастие, или съотношението между размера на заема и стойността на обезпечението не трябва да е по-висок от 85%.

Това реши на заседание Управителният съвет на Българската народна банка. Новите изисквания обхващат сектор „Домакинства“ и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни имоти.

Съотношението между размера на месечните вноски и дохода на кредитополучателя не трябва да надвишава 50%, посочват още от БНБ. Максималният срок на кредита пък не трябва да е повече от 30 години. 

Допустимо е одобряване или предоговаряне на кредити с параметри, които се отклоняват от въведените изисквания, като общият одобрен или предоговорен размер на такива кредити през текущото тримесечие не може да е по-висок от 5% от общата брутна стойност на новоотпуснатите или предоговорените кредити през предходното тримесечие.

С промените се цели превантивно подсигуряване на устойчивостта на банковата система, след като кредитната активност в сегмента продължава да расте и допълнително се ускорява през второто тримесечие на 2024 г.

Оценката на риска сочи придвижване в по-висока рискова категория на определени индикатори (кредитен растеж, задлъжнялост, цени на жилища и надцененост, среден размер на кредитите и др.), което сигнализира за потенциално натрупване на средносрочни рискове за банковата система. 

Изискванията подкрепят поддържането на стабилността на банковата система, като допълват приложените до момента от БНБ капиталови буфери, определени с едни от най-високите нива в Европа.

Те нямат възпиращ кредитната дейност характер, а следват надзорния подход на БНБ за висока консервативност и общата практика на макропруденциални мерки, приложена в страните от ЕС.