Една от най-усуканите кули в света беше открита този месец в Чунцин, Китай.

Dance Of Light, проектирана от архитектурната компания Aedas и завършена тази година, е висока 180 метра.

Тя разполага с усукана фасада, която имитира формата на северното сияние, според съобщение на компанията за пресата, цитирано от CNN.

Разположена на Xingfu Plaza в квартал Jiangbei, сградата използва двойно извити фасади, за да се създаде впечатлението, че е изкривена. Според Кен Уай, глобален директор по дизайна на Aedas, фасадата "е не само израз на перспективата, но и начин за защита, който извайва вътрешните пространства."

Дизайнерите са вдъхновени от северното сияние - полярните светлини, често наблюдавани над Арктика и Антарктика, така че светлината играе ключова роля в подчертаването на усуканата форма на конструкцията.

Изгледът на кулата варира от различни ъгли, тъй като светлината се отразява и „огъва“ над стъклените фасади. „Когато падне нощта, извитата фасада показва отражения, които напомнят за танцуващата фигура на балерина“, посочват още от Аедас.

Усуканите високи сгради придобиха популярност през последното десетилетие благодарение на напредъка в строителните, инженерните и архитектурните компютърни програми.

Turning Torso на испанския архитект Сантяго Калатрава, построен през 2005 г. в Малмьо, Швеция, беше първият усукан небостъргач, който демонстрира иновативния архитектурен стил.

Други популярни усукани сгради са Absolute World Towers на MAD Architects, разположени в Канада и завършени през 2012 г., както и високата 306 метра Cayan Tower в Дубай, проектирана от Skidmore, Owings & Merrill и завършена през 2013 г.

Според Aedas, кулата Dance Of Light има "ъгъл на усукване" до 8.8 градуса на етаж, което е почти 1.5 пъти повече от всяка друга супер висока кула.