Компанията за експериментална архитектура ZNera Space предлага концептуален дизайн, включващ масивна пететажна кръгла структура, увита около най-високия небостъргач в света - Бурж Халифа.

Сградата, разположена в Дубай, се издига на удивителните 829.8 метра - почти двойно повече от Емпайър Стейт Билдинг, припомня CNN.

Концепцията, известна като Downtown Circle, съчетава общността, лукса и футуристичното градско планиране в изключително амбициозен дизайн, който е оживен от серия от хипнотизиращи визуализации, създадени в сътрудничество с Pictown – специализирана в архитектурните илюстрации.

Главните архитекти на ZNera Space виждат Downtown Circle като хоризонтална линия на фона на зашеметяващия, футуристичен силует на Дубай от привидно безкрайни небостъргачи.

Колкото и завладяващ и радикален дизайн да е Downtown Circle, той засега е практически и финансово неправдоподобен, признават от компанията.

Но посочват, че той може да накара хората да преосмислят градското развитие и проблемите, които съпътстват гъсто населените градове.

Конструкцията, предназначена „да кацне“ на 550 метра над нивото на улицата, ще бъде с обиколка от повече от три километра. Пръстенът ще бъде поддържан от пет огромни стълба, които потенциално биха могли да имат допълнително предназначение.

Идеята е в центъра да се създаде микроклимат, както и нещо като обвивка около района, за да се контролира температурата и мястото да е по-удобно за живот при горещо време. А вертикалните стълбове могат да бъдат използвани за пречистване на въздуха.

В Дубай температурите често надвишават 40 градуса по Целзий и архитектите искат техният дизайн да постави нов еталон за устойчивост в региона.

Покривът на проекта ще бъде покрит със слънчеви панели, като ще бъдат внедрени и слънчеви водородни клетки. Тази технология използва слънчева енергия, за да преобразува водата във водород, който след това може да захранва климатичната система и да осигурява енергия на сградата.

Проектът ще предлага и възможности за транспортиране от единия до другия край, включително електрическа трамвайна система, която може да достигне скорост от 100 километра в час, както и инфраструктура за въздушни таксита.

Downtown Circle ще вплете жилищното пространство сред търговски, корпоративни и културни зони, за да се формира цялостен „самостоятелен град в града“. Ако живеете в него, можете да стигнете до офиса, до парка или до дома си за 15 до 20 минути пеша. А в Дубай днес е трудно да направите това.

Акцентът в интериора е непрекъснат зелен пояс, наречен Skypark, който свързва всичките пет етажа на структурата.

Това ще бъде зелено пространство със смесено предназначение, което ще доведе до преосмисляне на начина, по който земеделието ще се случва в бъдеще, особено в градовете.