Apple обяви, че вече произвежда своя смартфон iPhone 14 в Индия, правейки опити да изнесе част от производството си от Китай.

“Новите модели iPhone 14 представят нови технологии и важни функционалности по отношение на безопасността. Въодушевени сме да произвеждаме iPhone 14 в Индия,” обявиха от компанията.

Основният подизпълнител на Apple за iPhone - Foxconn, произвежда устройствата в завода си в покрайнините на Ченай. 

Базираната в Купертино, Калифорния, Apple произвежда смартфони iPhone в Индия от 2017 г., но обикновено това са по-стари модели. С iPhone 14 Apple произвежда най-новия си модел в Индия за първи път толкова скоро след представянето му. Apple представи iPhone 14 по-рано през месеца.

Компанията ще продава произведените в страната телефони и на местния пазар, но и ще изнася част от тях за други пазари. Клиентите в Индия ще започнат да получават произведените в страната телефони в следващите няколко дни.

Анализатори на JP Morgan заявиха по-рано през месеца, че Apple ще премести 5% от глобалното си производство на iPhone 14 в Индия до края на 2022 г. Тя може също така да произвежда 25% от всички телефони iPhone до 2025 г. в Индия, според JP Morgan.