Над 1 000 вида палмови дървета са заплашени от изчезване, сочи ново проучване.

Учени са използвали изкуствен интелект, за да оценят рисковете за цялото семейство палмови растения - от високите дървета до пълзящите растения.

Данните предоставят много по-добра идея за това колко и кои палмови видове са под заплаха.

Палмите са голямо семейство растения, което снабдява милиони хора с храна, напитки и подслон.

"Трябва да направим всичко по силите си, за да защитим биоразнообразието и това обхваща над 1 000 палмови вида, за които сега знаем, че може би са застрашени," казва пред BBC ръководителят на проучването доктор Сидони Бело от Кралската ботаническа градина в Кю, Лондон.

Според нея са необходими действия за опазване на растенията на земята и събирането на повече данни за тях, което не може да бъде направено без хората, които живеят в регионите, където палмите растат и които ги използват ежедневно.

Палмовите дървета имат най-различно приложение, в това число за предоставянето на основни култури, като кокосови орехи, палмово масло или фурми, или за производството на мебели, гума и въжета.

Учените са притеснени за рисковете от изчезване на по-малко известни диви роднини на популярни декоративни или търговски палми.

Те казват, че дивите растения са безценни за местните хора, но може да изчезнат, преди да разберем пълния им потенциал.

Официалните оценки за риска от изчезване са времеемки и скъпо струващи, което е накарало екипа от Кю Гардънс да проучи използването на машинното обучение като инструмент.

Техните данни предполагат, че повече от 1000 вида, или малко над 50% от палмите, са заплaшени от изчезване.

От екипа посочват Мадагаскар, Нова Гвинея, Филипините, Хавай, Борнео, Ямайка, Виетнам, Вануату, Нова Каледония и Сулавеси като приоритетни региони за опазването на палмите.

Палмите са най-емблематичната група растения в тропиците и една от най-полезните, допълва доктор Родриго Камара-Лерет от Университета в Цюрих, който също е работил по проучването.

То предоставя много по-добра идея за това колко и кои палмови видове са под заплаха, казва той.

От всички семейства растения палмите са сред икономически най-важните, като стотици диви видове поддържат милиони хора по света.

Те осигуряват строителни материали за домове и инструменти, както и храна и лекарства за стотици общности в тропиците.

Според публикуваното в Nature Ecology and Evolution проучване, най-малко 185 вида палми, които имат различни приложения, може да са застрашени в 92 региона, което допълнително подчертава необходимостта от опазването на тези растения.