Скачащите цени на товарите от втечнен природен газ (LNG cargo) изтласкаха десетки по-малки търговци от пазара, коцентрирайки бизнеса в ръцете на няколко международни енергийни гиганта и водещи световни търговски къщи.

Тази хватка върху пазара не се очаква да бъде разхлабена до 2026 г., когато ще има повече LNG и по-ниски цени, което увеличава опасенията относно предлагането на разчитащите на него за генериране на електроенергия по-бедни държави и повишава разходите за някои големи азиатски икономики.

Размерът на глобалния LNG пазар е нараснал над два пъти, в сравнение с 2011 г., като на него навлязоха десетки нови участници, а по-малките играчи в Азия се увеличиха. В последните години по-малките търговци са съставлявали 20% от вноса на LNG само в Китай.

Скокът в спот цените на товарите с LNG до 175-200 млн. долара, в сравнение с 15-20 млн. преди две години, оказва сеизмичен ефект върху физическата търговия за много от по-малките играчи.

Необходимият капитал, за да се търгува на пазара, скочи, след като цените на втченения природен газ нараснаха от рекордно ниските под 2 долара за милион британски термални единици (mmBtu) през 2020 г. до 57 долара през август.

През юли японската Nippon Steel Corp, която е вторият най-голям производител на стомана в света, закупи доставка на LNG на цена от 41 долара за милион британски термални единици. Спот цената на LNG тогава беше 40.50 долара за mmBtu.

Оттгава цените се понижиха, достигайки 38 долара/mmBtu вчера, но анализатори твърдят, че остават на нива, които могат да бъдат свързани с настоящата енергийна криза. 

"Най-голямото предизвикателство пред всеки пазарен участник в момента е кредитирането," казва Бен Сътън, главен изпълнителен директор на Six One Commodities - базиран в САЩ търговец на LNG, който е трябвало да ограничи дейността си, след като цените скочиха през третото тримесечие на 2021 г.

Пазарната волатилност в краткосрочен план увеличи рисковете за трейдърите, като цените се движат от геополитически фактори, а не от фундаментите на пазара.

"Повишаващата се стойност на LNG товарите, заедно със скока във волатилността, постави под сериозно напрежение онези пазарни играчи, които рапзолагат с по-малки счетовни баланси," казва Тамир Друз, управляващ директор на консултантската компания Capra Energy.

Според източник на Ройтерс, някои по-малки играчи в търговския хъб Сингапур са оставили офисите си „неизползани“, а някои корейски компании са ограничили дейността си, тъй като по-трудно си осигуряват финанси.

"LNG се превърна отново в суровина на богатите," заяви по-рано през месеца Пабло Галанте Ескобар, глобален директор за LNG в енергийния търговец Vitol.

Условията в момента са силно изкривени в посока на играчи с големи, диверисифицирани портфейли и силни счетоводни баланси, като енергийните гиганти Shell, BP и TotalEnergies, заедно с големите търговски къщи Vitol, Trafigura, Gunvor и Glencore.

Смята се, че Shell и TotalEnergies имат общ портфейл в размер на 110 млн. тона от 400-те млн. тона на днешния пазар на LNG, казва Джейсън Фиър от Poten & Partners.

И двете компани изградиха своите портфейли, като Shell купи BG, а TotalEnergies придоби LNG подразделението на Engie. И двете компании също така са партньори в катарския LNG проект North Field, който е един от най-големите в света. 

Ако добавим портфейла на Qatar Energy в размер на 70 млн. тона и този на BP, който се оценява на около 30 млн. тона, това означава, че четири играча контролират над половината от пазара.

Повишаващите се лихви увеличават разходите за търговия, но това все още не притеснява големите играчи, за които увеличеният ценови натиск е добре дошъл, твърдят източници от индустрията.

Shell и TotalEnergies обявиха рекордни печалби, а рекордната печалба на Vitol за първото полугодие на 2022 г. е по-голяма от печалбата на компанията за цялата 2021 г. 

Ги Броги, независим консултант в сферата на LNG, казва, че Shell и TotalEnergies са големи победители, като партньори и покупчици в египетските заводи в Дамиета и Идку, заедно с BP и италианската ENI.

Като купувачи на щатски LNG с дългосрочни договори, Shell и TotalEnergies също така генерират огромни печалби от препордажбата на евтини щатски товари на европейските пазари, където цените са по-високи, казва той.

"Навлизаме в непозната територия по отношение на пазарите на LNG, тъй като последиците от кризата с Русия трудно могат да бъдат определени. Има едно сигурно нещо и то е, че цените ще стават по-високи и ще се задържат за по-дълъг период," казва Броги.

Високите цени на втечнения природен газ засилват енергийната бедност по света, тъй като някои товари, които първоначално са били предназначени за по-бедни държави, в крайна сметка, биват отклонявани към европейски купувачи. 

"Пакистан и Бангладеш се очертават като големи губещи," казва Феликс Буут от Vortexa.

През юли Pakistan LNG Limited не получи нито една оферта на обявения търг за внос на 10 товара LNG.

Енергийното министерство на Индия показа, че страната е платила с 20% повече на годишна база за вноса си на LNG през юли, на стойност 1.2 млрд. долара, докато месечното количество на вноса намалява още повече заради високите спот цени.

"Докато не изградим допълнителна инфраструктура и не пуснем повече плавателни съдове на вода ще бъде трудно да се конкурираме с добре установените пазари," казва Чарли Рийдъл, изпълнителен директор на търговската група Center for Liquefied Natural Gas (CLNG).

Бавният напредък на различни проекти и евентуалното завръщане на Китай от ограниченията заради COVID-19 ще държи цените високи, казва Фиър от Poten & Partners.

"Положението може да стане по-лошо, ако Китай се завърне мощно на пазара. Китай е извън пазара тази година заради по-слабото търсене вследствие на локдауните и забавянето на икономическия растеж. Това позволи количества втечнен природен газ да се насочват към Европа," допълва той.