Не е толкова лесно човек да бъде млад и богат.

След като състоянието им се увеличи през миналата година благодарение на предизвикания от пандемията скок на пазарите, много млади милиардери отстъпват позиции в класацията на сп. Forbes на най-богатите американци за 2022 г. Инфлацията и опасенията от рецесия се отразиха негативно на множество индустрии - от технологиите до продажбите на употребявани автомобили.

В тазгодишната класация на Forbes има 10 милиардери на възраст под 40 г., в сравнение с 15 през миналата година. Един от миналогодишните милиардери просто остаря и вече не е част от класацията.

Това е Линзи Снайдър (4.2 млрд. долара) - наследницата на веригата заведения за хранене In-N-Out Burger, която навърши 40 г. през май. Състоянието на останалите просто тази година не е достатъчно голямо, за да попаднат в класацията.

Поевтиняването на криптовалутите изтри десетки милиарди долари от състоянието на криптомилиардерите, в това число и на Фред Ерсам - 34-годишния основател на криптоборсата Coinbase, чието състояние намаля от 3.5 млрд. долара до 1 млрд. долара.

Байджу Бхат - 37-годишният съосновател на Robinhood, изгуби статута си на милиардер, след като акциите на приложението за инвестиции поевтиняха с 60%, падайки под цената си от IPO-то през 2021 г. Бхат дебютира в класацията през миналата година с лично състояние, оценявано на 2.9 млрд. долара. 

Ар Джей Скариндж, основател на Rivian Automotive, който миналата година разполагаше с 3.4 млрд. долара, също изпада от класацията на милиардерите заради разпродажби при акциите на компанията. Книжата поевтиняват с близо 60% от IPO-то през ноември.

Само един нов млад милиардер прави дебют в класацията през тази година и това е Гари Уанг - 29-годишният съосновател и главен технологичен директор на криптоборсата FTX, която той създава през 2019 г. с друг млад милиардер Сам Банкман-Фрайд. Уанг заменя 30-годишния Банкман-Фрайд като най-младия член на класацията.

Ето и кои са 10-те най-млади милиардери в САЩ: 

10. Скот Дънкан 
Възраст: 39 г.
Състояние: 6.9 млрд. долара
Място в класацията: 119
Източник на богатство: Тръбопроводи

Дънкан става милиардер на 27-годишна възраст, когато неговият баща - покойният петролен магнат Дан Дънкан, умира през 2010 г. той и трите му братя и сестри наследяват дялове в Enterprise Products Partners, базираната в Хюстън компания за изграждане на тръбопроводи. Само сестрата на Дънкан - Ранда Уилямс, се занимава активно с компанията.

9. Брайън Армстронг
Възраст: 39 г.
Състояние: 2.7 млрд. долара
Място в класацията: 388
Източник на богатство: Криптовалути

Основателят и главен изпълнителен директор на Coinbase губи близо 9 млрд. долара през последната година, след като стойността на неговата криптоборса падна със 75% - от около 60 млрд. долара (пазарна капитализация) до 15 млрд. долара. Армстронг, който е бивш софтуерен инженер от Airbnb, притежава около 19% от акциите на криптоборсата, която основава преди 10 г., през 2012 г.

8. Нейтън Блечарзик 
Възраст: 39 г.
Състояние: 7.7 млрд. долара
Място: 93
Източник на богатство: Airbnb

Блечарзик е единственият от тримата съоснователи на Airbnb, който все още не е навършил 40 г. Той е главен стратегически директор в компанията и председател на Airbnb Китай. Акциите на Airbn поевтинаха с близо 30% през последната година, а Блечарзик е продал книжа за над 480 млн. долара, или около 3.5% от дела си.

7. Марк Закърбърг
Възраст: 38 г.
Състояние: 57.7 млрд. долара
Място: 11
Източник на богатство: Facebook

Въпреки че остава най-богатият човек на възраст под 40 г. в класацията, съоснователят на Facebook е с близо 80 млрд. долара по-беден от миналата година, което означава, че е изгубил над половината от богатството си. Акциите на Мета поевтиняват с около 60% на годишна база. 

6. Дъстин Московиц 
Възраст: 38 г.
Състояние: 8.1 млрд. долара
Място: 83
Източник на богатство: Facebook

Москвиц е от съоснователите на Facebook, а повече от половината от богатството му се дължи на дела му от 2% в Meta Platforms; друга четвърт е свързана с компанията за софтуер Asana, която основава, след като напуска Facebook. След поевтиняването на акциите на Meta и на Asana, Московиц е с 16 млрд. долара по-беден тази година. 

5. Лукас Уолтън 
Възраст: 36 г.
Състояние: 20.5 млрд. долара
Място: 29
Източник на богатство: Walmart

Внукът на основателя на Walmart Сам Уолтън наследи цяло състояние, в това число и 4-процентен дял в семейния бизнес, когато неговият баща Джон Т. Уолтън загина в самолетна катастрофа през 2005 г. Вместо да се включи в семейния бизнес, базираният в Чикаго милиардер насочва богатството си към социални и природозащитни каузи чрез филантропската си платформа Builders Vision.

4. Боби Мърфи 
Възраст: 34 г.
Състояние: 2.7 млрд. долара
Място: 388
Източник на богатство: Snapchat

3. Еван Спигел 
Възраст: 32 г.
Състояние: 2.8 млрд. долара
Място: 380
Източник на богатство: Snapchat

Съоснователите на Snapchat Спигел и Мърфи губят по около 80% от богатството през изминалата година, което е отражение на поевтиняването на акциите на платформата. През август Спигел, който заема поста главен изпълнителен директор, обяви, че компанията ще освободи 20% от служителите си и ще спре най-малко шест продукта.

2. Сам Банкман-Фрайд 
Възраст: 30
Състояние: 17.2 млрд. долара
Място: 41
Източник на богатство: Борса за криптовалути

Банкман-Фрайд притежава около половината от криптоборсата FTX. Той губи над 5 млрд. долара от миналата година, но се справя по-добре от мнозина други в индустрията на криптовалутите, като по-рано през годината дори предостави кредитни линии за 750 млн. долара на други криптокопании, които изпитваха затруднения.

1. Гари Уанг 
Възраст: 29 г.
Състояние: 4.6 млрд. долара
Място: 227
Източник на богатство: Борса за криптовалути

Уанг, който е бивш софтуерен инженер в Google, стартира FTX с Банкман-Фрайд, с когото са съквартиранти в Масачузетския технологичен институт. Той се появява много по-малко от Банкман-Фрайд в публичното пространство.