Инфлацията в еврозоната е нараснала до рекордните 10% през септември, показаха изнесени днес данни на европейската статистическа служба Евростат.

За сравнение, инфлацията през август е била 9.1%, а предварителните очаквания за септември бяха за повишение на цените средно с 9.7% на годишна база.

Новите данни сочат, че ръстът на цените се разпростира от волатилните цени на хранителните и енергийните продукти до почти всички сегменти на икономиката на страните от еврозоната.

Енергийните цени нарастват с 40.8% на годишна база, в сравнение с 38.6% през август, последвани от тези на храните, алкохола и цигарите с 11.8% ръст (10.6% през август).

Основната инфлация обаче, която не включва хранителните и енергийните продукти, възлиза на 4.8% през септември, в сравнение с 4.3% през август,  а икономистите като цяло очакват първо положението да се влоши преди да се подобри.

Изнесените днес данни ще окажат още повече натиск върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да вдигне агресивно лихвите на следващото си заседание през октомври и увеличават вероятността за по-продължителна и по-дълбока рецесия в еврозоната.

Безработицата в еврозоната е била 6.6% през август, като остава без промяна, в сравнение с юли, което е доказателство, че пазарът на труда остава устойчив - въпреки задаващата се рецесия и обхваналата континента енергийна криза.