След 13 сезона в шоуто на ABC Shark Tank, Марк Кюбан изчислява, че успешните му инвестиции са точно толкова, колкото и провалите.

Част от сделките се оказаха доста добри. Други – не чак толкова. Това обаче е рискът от инвестирането, казва той и допълва, че не съжалява дори и за тези, които не са успели в бизнес начинанията си.

Изчисления на Кюбан сочат, че 50% от компаниите, в които е вложил пари, продължават да оперират и се развиват добре. "Но има и едни 25%, за които все по-често се почесвам по главата и си мисля „Какво ли съм си мислел, когато съм инвестирал в тях“, признава той.

Милиардерът има инвестиции в над 400 стартъп компании, в които е вложил повече от 61 млн. долара. Преди дни Кюбан обяви пред сп. Forbes, че в 13-те сезона е инвестирал 29 млн. долара в поне 85 компании. Останалите му сделки са осъществени извън Shark Tank, допълва изданието.

За момента само 2 от стартъп компании са обявили банкрут или са престанали да съществуват. 

Милиардерът написа през юли в Twitter, че не участва в шоуто, за да прави най-добрите инвестиции. И невинаги инвестира, за да печели пари. Понякога сделките му са, за да помогне на даден човек или да изпрати послание към аудиторията.


Все по-често Кюбан се замисля дали да не се оттегли от шоуто, за да се съсредоточи върху собствените си начинания. Едно от тях е онлайн аптеката Cost Plus Drugs, чиято цел е да намали цените на лекарствата, продавани с рецепта.

Днес състоянието на Кюбан се оценява на 4.6 млрд. долара. Той е собственик на тима от НБА Далас Маверикс, оценен на 2.2 млрд. долара.