Инфлацията в Турция нарасна до нов 24-годишен връх от над 83% за септември.

Потребителските цени в страната нарастват с 3.08% на месечна база и с 83.45% на годишна база през миналия месец. Индексът на цените на производител бележи повишение с 4.78%, в сравнение с предходния месец, както и с цели 151.5% на годишна база.

Инфлацията в страната с население от 84 милиона души нарасна значително през последните две години, тъй като турският президент Реджеп Ердоган продължава да понижава лихвите, което е противоположно на традиционния начин за установяване на контрол над инфлацията чрез повишение на лихвите.

“Най-голямата ми битка е срещу лихвите. Най-големият ми враг са лихвите. Понижихме лихвата до 12%. Достатъчно ли е? Не е достатъчно. Трябва още да се понижи,” заяви Ердоган по време на събитие в края на септември.

Само през последните два месеца Централната банка на Турция, която се счита, че е под контрола на Ердоган, понижи лихвите с 200 базисни пункта - до 12%, шокирайки пазарите.

Турската лира в момента се търгува на рекордно ниското ниво от 18.56 спрямо долара и е изгубила близо 28% от стойността си спрямо щатската валута от началото на годината.

Турски ръководители настояват, че техните мерки ще свалят инфлацията в идните месеци, но много икономисти не са съгласни и очакват потребителските цени да нараснат, а лирата да поевтинее още повече.