През 2021 г. крипто предприемачът Сина Естави купува дигитален токен, представляващ първия туит на основателя на Twitter Джак Дорси.

Постът на Дорси „току-що си направих своя Twitter акаунт“ беше публикуван на 21 март 2006 г.

Той беше продаден като непрехвърляем токен (NFT - non-fungible token) - уникален сертификат, който удостоверява собствеността върху някакъв електронен актив, като снимка, видео или друга дигитална форма.

NTF-то струва на Естави 2.9 млн. долара, като неговите очаквания по онова време са, че ще го продаде за 48 млн. долара, пише entrepreneur.

Според информация на CoinDesk, Естави е обявил своето NTF за продажба на 9 април тази година, като очаква това да му донесе около 50 млн. долара. Предприемачът предварително обявява, че ще дари 25 млн. долара от сумата за благотворителност.

Въпреки неговия оптимизъм, той така и не получава желаната оферта, като според крипто изданието, най-високата цена за момента е 0.9 етера, равняващи се на около 1350 долара.

Дали има и други предложения все още не се знае, но Естави информира в социалните мрежи, че крайният срок е минал. „Ако получа добра оферта, може и да го продам“, информира той.

Търгът на NFT-то му идва в момент, в който продажбите на непрехвърляеми токени паднаха с близо 50%. Данните на OpenSea, който за момента е най-големият маркетплейс за продажба на NFT-a, сочат, че продажбите през януари тази година са за 5 млрд. долара, а за март – 2.5 млрд. долара.

Естави наскоро е освободен от затвор в Иран. Там той изтърпява деветмесечно наказание за опит за разрушаване на икономическата система чрез инвестициите си в криптовалути.

Предприемачът има две провалени начинания за криптовалути - Bridge Oracle и CryptoLand. Инвеститорите в тях не успяха да продадат активите си след ареста му.