Продажбите на апартаменти в Манхатън са се понижили с 18% през третото тримесечие на годината, информира CNBC. Спадът идва на фона на пониженията на фондовия пазар и на повишените лихви по кредитите.

Изнесените данни сочат, че това е първо понижение в броя на сделките от 2020 г. насам.

Докладът на Miller Samuel и Douglas Elliman показва, че цените на апартаментите в Манхатън са се повишили с 4% за последната година и днес средната е 1.96 млн. долара.

Ръстът на цените на жилищата обаче започва да се забавя, а обявените за продажба се увеличават.

Продажбите на имоти в Манхатън за последно се понижиха през четвъртото тримесечие на 2020 г., когато беше отчетен спад от 21%.

Според брокери, днес продавачите отговарят на по-високите лихви по ипотечните кредити с понижени цени.

Отстъпките, които продавачите са склонни да дадат, се увеличават средно до 7% спрямо 5.6 на сто година по-рано, показват данни на Miller Samuel.

„Ако наистина желаеш да продадеш имота си, то ще се срещнете по средата с купувачите“, казва Тони Хабер от Compass.

Интересът към имотите през септември дори отчита още по-голям спад, тъй като, според изнесените данни, подписаните договори са се понижили с 29% спрямо година по-рано.

Според Miller Samuel и Douglas Elliman, голяма е вероятността и през четвъртото тримесечие да наблюдаваме понижения на сделките.

Подписаните договори за продажба на имоти за над 4 млн. долара са с 50% по-малко спрямо преди 12 месеца, показват данни на Miller Samuel.

Именно при тези жилище се наблюдават както най-големите отстъпки в цените, така и най-дълъг срок на престой на пазара.