Националният дълг на САЩ надхвърли 31 трлн. долара за първи път, което се случва в условията на рекордно висока инфлация, повишаващи се лихви и засилваща се икономическа несигурност.

Общият публичен дълг на САЩ вчера е бил на стойност 31.1 трлн. долара, според данни на Министерството на финансите.

Правителството на САЩ увеличи значително дълга по време на пандемията от COVID-19, за да подпомогне икономиката на страната, след като смъртоносният вирус отне животи и преобърна пазарите на труда и веригите на доставки.

Дългът на САЩ се е увеличил с близо 8 трлн. долара от началото на 2020 г. и скача с 1 трлн. долара само за осем месеца.

Поемането на нов дълг по време на администрацията на президента Доналд Тръмп и в началото на управлението на Джо Байдън беше в период, в който лихвите бяха ниски. Сега - в период на рекордно висока инфлация и поредица от повишения на лихвите от страна на Федералния резерв, поемането на нов дълг е значително по-скъпо.

Миналия месец от Комисията по отговорен фискален бюджет изчислиха, че политиката на Джо Байдън може да добави 4.8 трлн. долара към бюджетните дефицити в периода 2021 и 2031 г.

Нивата на задлъжнялост на САЩ скочиха през последното десетилетие. Публичният дълг на страната беше 10.6 трлн. долара, когато бившият президент Барак Обама встъпи в длъжност на 20 януари 2009 г.; 19.9 трлн. долара, когато Доналд Тръмп започна своя мандат на 20 януари 2017 г.; и 27.8 трлн. долара, когато Джо Байдън положи клетва на 20 януари 2021 г., сочат данни на министерството на финансите.