Най-добрите места за по питие в света са се променили. 

Бар Paradiso, който е скрит зад магазин за сандвичи с пастърма в квартал Ел Борн в Барселона, беше обявен за най-добрия в света от World’s 50 Best Bars. Това е първият случай, в който питейно заведение, което не се намира в Ню Йорк или Лондон, оглавява класацията.

Входът на скрития бар представлява бяла врата от хладилник, след което посетителите преминават през щанд за сушено месо. Барът разполага със сводест дървен таван и предлага коктейли, като пушен млечен пунш с бърбън и тахан.

Второто място в класацията е за Tayer & Elementary - лондонски бар, който предлага обикновени напитки в предната си част и по-амбициозни коктейли в задната. Барът беше на второ място и в миналогодишната класация.

Челната тройка се оформя от Sips - още едно заведение в Барселона, което скача с 34 места, в сравнение с миналогодишната класация.

Победителят в предходните две класации - Connaught Bar в Лондон, заема осмата позиция тази година.

Ню Йорк все още доминира в класацията. Общо шест заведение от Голямата ябълка са включени в Топ 50, в това число Overstory, който се намира на 64-ия етаж на офис сграда във финансовия район.

С шестата си позиция необичайният Double Chicken Please, който специализира в коктейли, насочени към храната, се нарежда на най-висока позиция от новите заведения в класацията.

Тази година наградите бяха обявени на специална церемония в Барселона, на която присъстваха над 1 000 гости. Това е първият случаи от създаването на наградите през 2009 г., в който церемонията се провежда извън Лондон. (Наградите бяха връчени виртуално през 2020 г.)

Новото място на провеждане на церемония е съпътствано и от необичаен брой нови участници в класацията – общо 14 от първите 50. 

Втората половина на класацията - от 51 до 100, е обявена на 27 септември. 

Сред престижните заведения, които изпадат от първите 50, са SG Club в Токио, който отстъпва от 18-о до 63-о място. Re в Сидни пък пада с над 40 места - до 87-ма позиция. 

Класацията демонстрира важността на облекчените ограничения за COVID-19 в подобни класации. Мексико сити, който започна да приема туристи по-рано от повечето други градове след началото на пандемията, пласира три бара в първите 15 - повече от която и да е друга страна.

Токио, известен с коктейлната си култура, пък има само един бар в първите 50 и това е Bar Benfeddich, който заема 48-ма позиция. 

Ежегодната класация се изготвя от World’s 50 Best Bars, която е собственост на британската William Reed Business Media. Над 650 експерти по питиетата по света, в това число бармани, автори и консултанти, са гласували въз основа на своите наблюдения в периода януари 2021 – юли 2022 г.

Ето и кои са 10-те най-добри бара в света: 

1. Paradiso, Барселона
2. Tayēr + Elementary, Лондон
3. Sips, барселона
4. Licorería Limantour, Мексико сити
5. Little Red Door, Париж
6. Double Chicken Please, Ню Йорк
7. Two Schmucks, Барселона
8. Connaught Bar, Лондон
9. Katana Kitten, Ню Йорк
10. Alquimico, Картахена