На днешния ден през 1861 г. е роден германският индустриалец, инженер, изобретател и основател на Robert Bosch GmbH Роберт Бош.

Бош е роден в Албек, селце в южна Германия, като е едно от 12-те деца в семейството. Неговият баща е необичайно образован за човек от своята класа и отдава специално значение на доброто образование за своите деца. Един от братята на Роберт Бош е Карл Фридрих Александър Бош - баща на Нобеловия лауреат Карл Бош.

След като завършва училище и своята практика, Бош работи в продължение на седем години за различни компании в Германия, САЩ (за Томас Едисон в Ню Йорк) и Великобритания (за германската компания Siemens). 

През 1886 г. той основава „Работилница за фина механика и електротехника“ в Щутгарт, Германия. Бош извършва всякакви фини механични и електрически технически работи, като монтаж на телефонни системи и електрически звънци.

Когато е помолен да изработи магнетно запалване за стационарен двигател по съществуваща схема на производителя на двигатели Deutz, той го подобрява и по този начин поставя началото на производството на магнетно запалване (магнето). Целта на устройството била да генерира електрическа искра за запазването на гориво-въздушната смес в стационарен двигател.

Искрата, която запалва всичко

От 1897 г. Bosch започва да монтира магнетно запалване с подобрена конструкция в автомобилите и става единствен доставчик на наистина надеждно запалване. По този начин той успява да реши един от най-големите технически проблеми на прохождащата тогава автомобилна индустрия. 

През 1902 г. главният инженер на Bosch Готлоб Хонолд представя още по-добро решение – магнетно запалване с високо напрежение със запалителна свещ. С този продукт Бош се превръща във водещ световен доставчик за автомобилната индустрия.

Първата фабрика 

Бош се мести няколко пъти, преди да реши да построи фабрика. Първоначално той очаква да отдаде под наем част от нея, но това не се случва. Точно обратното - фабриката на Bosch, построена през 1901 г., се разраства за няколко години от една сграда до мащабен комплекс.

През 1898 г. той основава първата фирма на компанията извън Германия - в Лондон, заедно с англичанина Фредерик Симс. По този начин е направена първата стъпка към глобалния пазар, след което бързо се откриват търговски представителства в други европейски държави.

Първото производство на Bosch зад граница е във Франция, която по онова време е най-големият автомобилен пазар в Европа след Обединеното кралство. Bosch открива дъщерно дружество там през 1899 г. Бизнесът в парижкия клон върви отлично и от 1905 г. той успява да задоволи търсенето на устройства за магнетно запалване, произвеждани в собствения му завод.

Глобално разрастване 

Стремглавото развитие на прохождащата глобално компания е прекъснат от Първата световна война, след която Bosch трябва да се преобразува и да насърчава иновациите, за да се справи с последиците.

Всичко започва с реклама на системи за магнетно запалване във вестниците в САЩ. Тя носи през 1906 г. поръчки на стойност един милион долара на Bosch и удвоява продажбите за една година. Дейността в Съединените щати върви толкова успешно, че през 1912 г. компанията започна да произвежда своя водещ продукт в собствен завод в Спрингфийлд, Масачузетс.

Bosch започва да търси други пазари по целия свят. С търговски представителства в Южна Африка (1906 г.), Австралия (1907 г.), Аржентина (1908 г.), Китай (1909 г.) и Япония (1911 г.) мрежата от представители на компанията обхваща всички континенти. През 1913 г. бизнесът извън Германия вече представлява 88% от продажбите на Bosch.

След като по-високите скорости при автомобилите започват да налагат и по-голяма безопасност, Bosch пуска съответните продукти през 1913 и 1914 г. Това са „светлините Bosch“ – електрическо осветление, състоящо се от фарове, генератор, регулатор и акумулатор, които правят нощното шофиране по-безопасно, както и стартерът, който прави пътуването още по-надеждно.

Първата световна война

След избухването на Първата световна война през 1914 г. всички чужди пазари се затварят, а производството се преобразува в оръжейно. Bosch започва да произвежда детонатори за гранати вместо магнетно запалване. Близо половината работници са мобилизирани, а на тяхно място започват да работят жени. От мобилизираните войници 453 сътрудници никога не се завръщат от фронта.

След края на войната преименуваното акционерно дружество Robert Bosch AG е изправено пред огромни предизвикателства. Завръщането на световния пазар е възпрепятствано от засилената конкуренция, а патентите му са отменени. Старите връзки са подновени и се отварят нови пазари, а компанията се обръща към основните си умения – създаването на иновации.

Движеща сила за изследователите и разработчиците в Bosch е безопасността в много по-натоварения автомобилен трафик. През 1926 г. към гамата от продукти на компанията са добавени мотоциклетни и велосипедни светлини, клаксонът на Bosch, чистачки за предното стъкло и запалване с акумулатор.

Бош започва да въвежда постепенно и монтажните линии от 1925 г. Монтажната линия скъсява срока за производството на едно цялостно магнетно запалване до едва пет дни, докато преди това са били нужни 50 дни.

Вторият основен продукт 

През 1927 г. се стига до иновация, разработвана в продължение на много години, която се ползва и днес – дизеловата инжекционна помпа. Иновацията е в отговор на развитието на дизеловите двигатели, които - за разлика от бензиновите, не се нуждаят от магнетно запалване. Първите дизелови инжекционни помпи за леки автомобили са пуснати на пазара през 1936 г. Преди това те са се използвали само за камиони.

Голяма криза в немската автомобилна индустрия кара Bosch да преосмисли продуктовата си гама след 1926 г. Компанията започва да произвежда редица нови продукти, в това число машинки за подстригване, къртачи, хладилници и домашни телевизионни приемници.

Когато националсоциалистите вземат властта в Германия, Бош също е изправен пред големи предизвикателства. Режимът нарежда да се проучи и разработи технология за впръскване на бензин за самолетните двигатели и започва строителството на нови заводи. Телевизионната техника представлява особен интерес за военните. През 1939 г. продажбите на компанията в чужбина спадат до рекордно ниските 9%, като за сравнение през 1932 г. делът им е бил 55%. 

Втората световна война

След началото на Втората световна война Bosch отново преминава към производство за военната индустрия. По време на войната съюзниците бомбардират многократно производствените съоръжения на компанията. Роберт Бош умира през 1942 г. и не доживява да види как части от фабриките му са изравнени със земята. Той обаче оставя на наследниците си ясни указания как да ръководят бизнеса му.

През 1945 г. повече от 50% от съоръженията на Bosch в Германия са разрушени от бомбардировките. Ключовата роля на Bosch като доставчик на военни превозни средства е превърнал заводите на компанията в стратегически мишена. 

След 1945 г. изпълнителите на завещанието на Бош възстановяват компанията в съответствие с желанието му. Целта е не само да се реализира печалба, а част от нея да бъде насочена към благотворителни каузи. Ханс Валц ръководи Bosch като наследник на основателя до 1963 г.

В началото на 50-те години на миналия век Bosch предлага на пазара продукти, които отразяват германското и европейското икономическо чудо и удовлетворяват нарастващото потребителско търсене с излизането от кризата. Примери за това са домакинските уреди и електрическите бормашини за домашния майстор. Основни продукти, като авторадиоприемници, се продават в милиони бройки. 

Bosch започва разработването на електронни компоненти в средата на 50-те години. Първият от тях е „variode“, който компанията започва да произвежда през 1958 г. Следват транзисторите, а през 1970 г. се появяват и интегралните схеми. 

Периодът от 60-те до 80-те години на 20-ти век е белязан от трансформация в Bosch, която превръща компанията в глобална група от автономни подразделения и лидер на пазара на автомобилна електроника. 

Макар че автомобилостроенето е най-важният пазар за Bosch през периода, в който Западна Европа процъфтява, разширяването на бизнеса към нови сфери продължава. След като навлиза в производството на мобилна хидравлика, медицинска електроника и радиотехника през 50-те години, през 1963 г. Bosch купува дял в компания за опаковъчни машини.

През 80-те години на миналия век компанията навлиза в телекомуникациите и започва производство на оборудване за космически сателити и мобилни телефони, както и изграждане на обществени и частни телекомуникационни мрежи. Bosch има отдел за радиотехника от 1954 г. и той разработва първите автомобилни телефони. През 80-те години те струват колкото малък автомобил. 

Падането на Желязната завеса и Китай 

С падането на Желязната завеса започва и нова ера за Bosch. До 1994 г. Компанията вече притежава 13 дружества в бившия Източен блок. Откриват се производствени съоръжения в Чехия, Полша, Унгария, Русия. Делът на продажбите, реализирани извън Германия, се повишава от 51% през 1990 г. на около 72% през 2000 г.

В Индия, Япония и в държавите от Югоизточна Азия Bosch има присъствие отдавна или се старае да навлезе на развиващите се пазари. Но най-голям стратегически интерес представлява постепенното отваряне на китайския пазар. До 1994 г. Bosch присъства в Китай единствено с лицензи и представителство в Пекин, създадено през 1989 г. След това компанията успява да навлезе като регионален производител. 

Нови технологии

Основен технологичен етап в развитието на Bosch е електронната стабилизираща програма ESP®, стартирана през 1995 г. Тя предотвратява поднасянето на автомобилите. През същата година Bosch представя своята навигационна система TravelPilot с гласова функция. Следват дизеловата техника Common-Rail през 1997 г., която намалява консумацията на гориво, както и директното впръскване на бензина DI Motronic през 2000 г.

Интернет на нещата и Изкуствен интелект

В последните години интернетът на нещата и услугите разкрива много нови насоки пред Bosch. Освен традиционните продукти, това включва софтуер, нови интернет базирани бизнес модели и защита на данните. Компанията си е поставила за цел да съчетае тези четири области в дългосрочен план.