Ford Motor ще сложи край на производството на струващия 500 000 долара суперавтомобил GT по-късно тази година със специално издание на модела, което отдава почит на състезателната история на автомобила.

Базираният в Детройт автопроизводител обяви, че Ford GT LM Edition ще бъде последният модел на автомобила от трето поколение, който беше възроден през 2016 г., след като в продължение на десетилетие отсъстваше от пазара.

Само 20 автомобила от модела GT LM Edition ще бъдат произведени. Доставките се очаква да започнат тази есен, а производството да приключи по-късно през годината, според автопроизводителя.

GT е колекционерски автомобил, пропит със състезателна история. Моделът GT LM Edition отдава почит на победата на третото поколение суперавтомобил на състезанието „24-те часа на Льо Ман“ през 2016 г., както и на победата на Ford над Ferrari в същото състезание през 1966 г., която беше увековечена във филма “Пълно ускорение” от 2019 г.

Настоящото поколение на GT беше представено изненадващо на Северноамериканското автомобилно изложение в Детройт през 2015 г. От Ford бяха запазили тайната за колата дори и вътре в компанията, позволявайки само на избрани ръководители и служители да работят по нея в сграда в близост до централата на компанията в Диърборн, Мичиган.

От третото поколение GT бяха произведени само 1 350 броя. Автомобилите разполагат с 3.5-литрови V-6 двигатели с максимална мощност 660-конски сили и развиват максимална скорост от 350 км/ч.

Най-редките автомобили, показани на Есенния авто-ретро салон в София

Говорител на Ford е отказал да коментира вероятността от създаването на четвърто поколение GT в бъдеще. Той също така е отказал коментар относно цената на най-новата лимитирана серия, заявявайки, че цените на GT започват от около 500 000 долара.