Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск възобнови офертата си за придобиването на Twitter на цена от 54.20 долара за акция, която възлиза на около 44 млрд. долара, след като влезе в съдебна битка с платформата.

След изявлението на Мъск от Twitter излязоха със съобщение, в което се казва, че възнамеряват да финализират сделката на първоначално договорената цена.

Акциите на Twitter затвориха на цена от 52 долара за акция на 4 октомври след излизането на новината за панираното придобиване. Това представлява увеличение с 22.2% от цената на затваряне от предходния ден (42.54 долара).

Ако някой е инвестирал 1 000 долара в Twitter преди година, в момента би бил на загуба. Инвестицията щеше да е на стойност около 890 долара към 4 октомври, показват изчисления на CNBC.

При инвестиция от 1 000 долара в Twitter преди пет години обаче, днес тя щеше почти да е утроила стойността си и да възлиза на около 2 929 долара към 4 октомври.

Ако пък някой е инвестирал 1 000 долара в акции на Twitter при излизането на компанията на борсата през 2013 г. при цена от първичното публично предлагане (IPO) в размер на 26 долара за акция, към 4 октомври стойността на тази инвестиция е около 2 000 долара, преди приспадане на такси.

Междувременно, акциите на Tesla затвориха на цена от 249.44 долара на 4 октомври. Книжата на производителя на електромобили поевтиняват с над 30% от началото на 2022 г.

Мъск и Twitter водят битка “сделка или не” от април, когато милиардерът първоначално предложи да придобие платформата срещу 44 млрд. долара. Той обаче опита да се откаже от сделката през юли.

След това Twitter заведе съдебно дело в опит да го принуди да финализира сделката, а двете страни трябваше да се явят в съда на 17 октомври.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.