Под осеяните с вятърни мелници блатисти местности на Нидерландия се намират най-големите резерви на природен газ в Европа.

Огромното газово поле "Грьонинген" разполага с достатъчно неизползван капацитет, за да замени още тази зима голяма част от горивото, което Германия преди време е внасяла от Русия.

Вместо това полето е в процес на закриване, а Нидерландия отхвърля призивите да добива повече газ, въпреки че Европа се готви вероятно за най-тежката си зима от Втората световна война насам. Причината е, че сондажите са довели до многократни земетресения, а нидерландските власти не желаят да рискуват да получат обратна реакция от страна на населението, нарушавайки обещанията си.

Грьонинген е в основата на европейските газови доставки от 1963 г. Дори и половин век по-късно то съдържа около 450 млрд. куб. м газови резерви на стойност около 1 трлн. долара.

Още по-важното е, че има възможност за извличането на около 50 млрд. куб. м газ на година повече от сега, твърдят от Shell Plc - един от двамата основни партньора, които разработват полето.

Местните хора обаче казват, че континентът трябва да потърси газ на друго място. 50-годишният Уилнур Холар, който живее в Грьонинген от близо две десетилетия, все още е бесен от начина, по който властите са пренебрегнали неговите опасения.

“Когато купих къщата си през 2004 г., тя беше палат", казва той. Подобно на хиляди жилища в региона обаче, по нея има поражения от земетресенията. Цялата е в пукнатини, а фасадата се разпада.

Министърът на Нидерландия, отговарящ за миннодобивната дейност, Ханс Вийлбриф казва, че е опасно да продължи да се добива газ, но в същото време страната не може да игнорира страданието на други места в Европа.

Липсата на газ “може да ни принуди да вземем това решение,” казва той, допълвайки, че може да има проблем със сигурността, ако болници, училища и домове не могат да бъдат отоплявани както трябва.

Русия, която доставяше около една трета от природния газ за Европа, преди да нахлуе в Украйна, ограничи доставките в отговор на наложените й санкции. Експлозиите по газопровода Северен поток наскоро пък на практика бетонираха ограничените доставки за Германия.

Допълнителните количества, които според Shell могат да излязат на пазара почти веднага, ще бъдат повече от достатъчни, за да заместят 46-те млрд. куб. м, които Германия е внесла от Русия миналата година.

Холандски длъжностни лица заявиха, че, ако Германия има нужда от повече енергия, по-безопасна опция би било удължаването на живота на нейните ядрени електроцентрали.

Германия е отворена за подобен ход, което би представлявало обрат в поетия курс на политика, ако бъде приложено. Правителството обяви миналия месец, че две електроцентрали, които предстои да спрат работа, ще продължат да работят и след края на годината, ако е необходимо.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон заяви наскоро, че Нидерландия трябва да преосмисли решението си за затварянето на Грьонинген, а колеги на Вийлбриф от други европейски държава оказват натиск върху него, но засега страната удържа положението.

Нидерландският премиер Марк Рюте не изключва напълно използването на Грьонинген за повишаване на предлагането, но “само в краен случай, ако всичко се обърка,” казва той, а това не е необходимо сега.

Първите леки трусове в Грьнинген са отчетени през 1986 г. От тогава е имало още стотици. Въпреки че повечето могат да бъдат засечени само със съответната апаратура, земетресение с магнитуд 3.6 по скалата на Рихтер разтърси провинцията през 2012 г., което доведе до хиляди застрахователни искове за имотни щети.

От 2014 г. нидерландското правителство налага все по-строги ограничения върху добива от полето, а производството намаля от 54 млрд. куб. м през 2013 г. до очакваните 4.5 млрд. куб. м тази година.

От намиращите се в района 327 000 домове, най-малко 127 000 са информирали за получени поражения, според данни на Института по щети от минна дейност в Грьонинген. Над 3 300 сгради са били разрушени в района от 2012 г., защото земетресенията са ги направили опасни за използване, информира нидерландската радио и телевизия NOS.

Рюте поднесе публично извинение пред парламента през 2019 г., но нидерландското правителство все още се тресе от обвиненията, че не е обърнало внимание на оплакванията и с радост е генерирало приходи.

През последните 60 години полето е генерирало обща печалба в размер на 428 млрд. евро, с отчетена инфлация, от които държавата е получила 363.7 млрд. евро, пише вестник Het Financieele Dagblad.

В района на Грьонинген страстите се нагорещяват. Холар казва, че му е била предложена компенсация в размер на едва 12 000 евро за пораженията по дома му. Той изчислява, че стойността на къщата му е паднала с 550 000 евро и казва, че е бил осъден за това, че е заплашил инспектор, която я оценявал.

Затрудненото положение на хората от Грьонинген предизвиква съчувствие у все по-голям брой гласоподаватели в Нидерландия

Вийлбриф признава, че през годините правителството е разочаровало хора, като Холар. Заедно с Nederlandse Aardolie Maatschappij - компанията между Shell и Exxon Mobil Corp., която управлява полето, правителството вече е изплатило 1.65 млрд. евро обезщетения.

Това е обаче е много малка част от това, което жителите искат. Въпреки че пое част от вината от името на правителството, Вийлбриф иска Shell и Exxon да играят по-голяма роля в изплащането на обезщетения.

Shell си “сътрудничи напълно” с властите за затварянето на полето възможно най-скоро и е “напълно наясно” със своята отговорност, според говорителя на компанията Тим Кезер. 

Вместо да повиши добива на природен газ, Нидерландия премахна ограниченията за електроцентралите на въглища, за да подпомогне гарантирането на енергийната сигурност, присъединявайки се към други страни членки на ЕС, които също прибягнаха до силно замърсяващото гориво.

Страната също така удвои вносния капацитет за втечнен природен газ и запълни газовите си хранилища на 80% преди зимата.

Вилбрийф се притеснява повече от това, което ще дойде след зимата. “Ако изчерпате тези резерви напълно заради една студена зима, как ще ги запълните отново?” пита той.

Много жители на Грьонинген се подготвят правителството да отмени решението си и в крайна сметка, да увеличи добива, тъй като натискът за това се увеличава.