Нигерийските власти са разкрили наличието на незаконна връзка в морето от един от основните терминали за износ на петрол, която е работила незабелязано в продължение на девет години, заяви ръководителят на държавната петролна компания NNPC LTD.

Дългата 4 километра връзка, излизаща от терминала за износ Форсадос, през който обикновено се изнасят около 250 000 барела петрол на ден, е била открита на фона на затегнатите мерки срещу кражбите в последните шест месеца, заяви пред парламента на Нигерия главният изпълнителен директор на NNPC Меле Киари.

"Кражбата на петрол в страната продължава от повече от 22 години, но размерите и темповете в последно време са безпрецедентни," казва Киари, цитиран от Ройтерс.

Крадците често се включват към тръбопроводи на сушата, за да отклоняват незабелязано петрол, докато петролопроводите продължават да работят, но незаконна връзка в океана е нещо необичайно и предполага една по-сложна организация зад кражбата.

От оператора на терминала Форсадос SPDC, която е местно подразделение на Shell, не са коментирали веднага новината.

Нигерия - гигантът на Африка, който е дом на стотици етноси, езици и видове пеперуди

Нигерия, която е най-големият износител на петрол в Африка, губи потенциалните приходи от около 600 000 барела петрол на ден, казва Киари, като част от тези количества се крадат, а петролните компании изоставят някои полета вместо да захранват с петрол тръбопроводи, които се източват от крадци.

В резултат на това износът на суров петрол е паднал под 1 млн. барела на ден през август за първи път поне от 1990 г., което лишава Нигерия от важни средства.