Чехия планира да наложи извънреден данък от 60% върху свръхпечалбите на енергийните компании и на големите банки за периода от 2023 до 2025 г. Това заяви финансовият министър на страната Збинек Станжура, цитиран от Ройтерс. 

По думите му данъкът ще събере около 85 милиарда крони (3.47 милиарда евро) само през следващата година и ще се прилага за производството, разпределението и търговията с електроенергия и газ, както и за добива на изкопаеми горива, преработката на петрол и търговията с горива на едро.

Предложението, което изисква одобрение от парламента, предвижда приходи от 2 милиарда евро през следващата година от енергийния сектор и 1.35 милиарда евро от банките.

Общите приходи се очаква да спаднат до 1.6 милиарда евро през 2024 г. и 1 милиард евро през 2025 г.

Базата за определяне на свръхпечалбите ще бъде средният финансов резултат през предходните четири години плюс 20%.

Схемата ще засегне само големите банки, като определеният праг на печалба е поне 240 милиона евро, се казва още в съобщението на чешкото финансово министерство. 

Данъкът ще бъде допълнение към европейския таван от 180 евро за мегаватчас електроенергия, произведена от други източници, различни от природен газ и черни въглища, над който всички приходи ще се вземат от правителството.

Збинек Станжура заяви, че таванът трябва да донесе в хазната около 610 милиона евро нетно годишно.