Повече от 10% от най-богатите американци, част от класацията Forbes 400, притежават спортни отбори. Това включва и последните покупки, осъществени от Роб Уолтън и Тод Боели.

Наскоро Уолтън купи Денвър Бронкос. Трудно е да си представим, че друг, освен Роб Уолтън, може да придобие отбора по американски футбол.

Все пак, при състояние от 56.7 млрд. долара, малко хора притежават неговата покупателна способност. В момента по света има само 16 души, които са по-богати от него. Един от тях е брат му Джим, който разполага с 57.9 млрд. долара, според данни на сп. Forbes.

Цената от 4.65 млрд. долара, на която Роб Уолтън купи Бронкос, прави тима най-скъпо продадения в историята. Сделката беше официално приключена през август, с което Уолтън веднага се превърна в най-богатия собственик на отбор в NFL.

От 1998 г. насам, когато Forbes започна да публикува оценките на спортните отбори, клубовете от NFL са увеличи стойността си със средните 1 500%.

Това е близо три пъти повече спрямо доходността на S&P 500 за този период, с реинвестиране на получените дивиденти.

Тръндът по всяка вероятност ще продължим заради новите договори, сключени с големите медии в САЩ на стойност 113 млрд. долара.

Редица спортни отбори са направили собствениците си милиардери. Пример за това са Робърт Крафт, притежаващ Ню Ингланд Пейтриътс, както и Колтс Джим Арси, собственик на Индианаполис.

Днес обаче трябва да си милиардер, за да можеш да си позволиш да купиш голям отбор. Тод Боели натрупа състоянието си от инвестиции, преди да придобие Челси от Роман Абрамович.

Изчисления на сп. Forbes показват, че за осма поредна година най-богатият собственик на спортен отбор в САЩ е Стив Балмър. Бившият главен изпълнителен директор на Microsoft днес притежава 83 млрд. долара.

Той все още държи акции от Microsoft. Заради спада в оценка на компанията обаче е загубил 13.5 млрд. долара спрямо година по-рано. Балмър притежава баскетболния Лос Анджелис Клипърс, който купува през 2014 г. за сумата от 2 млрд. долара. Днес той е оценен на 3.3 млрд. долара.

Споменатият по-горе Уолтън се нарежда на второто място, докато трети е Дейвид Тепър. Той купува Каролина Пантърс през 2018 г. за 2.3 млрд. долара, но днес тимът му се оценява на 3.6 млрд. долара. Тепър притежава състояние от 18.5 млрд. долара.

Четвърти се нарежда Робърт Пера (Мемфис Гризлис) със 17.6 млрд. долара. Той купува тима за 377 млн. долара през 2012 г., а днес той е оценен на 1.5 млрд. долара.

На петата позиция е Стив Коен. Той притежава Ню Йорк Метц, който придобива през 2020 г. за 2.4 млрд. долара.

Най-голям спад в класацията бележи Дан Гилбърт. Собственикът на Кливлънд Кавалиърс загуби 44% от състоянието си и днес разполага с 17.3 млрд. долара, което му отрежда шестото място. 

Собственикът на Далас Каубойс Джери Джоунс отчита най-голям ръст на състоянието си. През последната година то се повишава със 76% - до 16 млрд. долара, благодарение на инвестициите му в природен газ и недвижими имоти.

Днес Далас е най-скъпият спортен отбор в света, оценен на 8 млрд. долара.

Десетката се допълват от Стан Кронке (Лос Анджелис Рамс, Арсенал, Денвър Нагетс, Стивън Рос (Маями Долфинс) и Шахид Кан (Джаксънвил и Фулъм).

В класацията на Forbes 400 попадат милиардери, контролиращи 50 спортни тима спрямо 43 година по-рано. Общо 17 от милиардерите притежават тимове от NFL, 14 от NBA, 12 от NHL и 9 от бейзболната MLB.