Щатските борсови индекси записаха спад в четвърта поредна сесия в понеделник. Индексът Dow Jones Industrial Average се понижи с 0.32% до 29 202.88 пункта, докато S&P 500 изгуби 0.75% до 3 612.39 пункта. 

Nasdaq Composite затвори с 1.04 надолу на 10 542.10 пункта. Това беше и най-ниското ниво на затваряне за технологичния индекс от юли 2020 г.

Причината бяха обявените в петък от администрацията на Джо Байдън нови ограничения върху износа, в това число и мярка за изолирането на достъпа на Китай до определени полупроводници, произвеждани с американско оборудване.

Индексите на Уолстрийт приключиха и последната сесия за миналата седмица на отрицателна територия, след като оптимистичните данни за заетостта в САЩ бетонираха очакванията за ново голямо повишение на лихвите от страна на Федералния резерв. 

Пазарните нагласи вчера бяха повлияни и от изказването на главния изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън, който предупреди, че щатската икономика вероятно ще изпадне в рецесия в следващите “шест до девет месеца,” и заяви, че индексът S&P 500 може да падне с още 20%.

Паневропейският борсов индекс Stoxx 600 вчера записа понижение от 0.25%, като основните борси на Стария континент приключиха търговията разнопосочно.

Акциите на технологичните компании оглавиха спада, финиширайки сесията с понижение от 1.7%. В същото време секторите на търговията на дребно и на химическата промишленост затвориха с повишения от около 1.7%.

Освен опасенията около повишенията на лихвените проценти и ефекта от това върху икономическия растеж, пазарите в Европа следяха и случващото се в Украйна, където има признаци на ескалация на войната, след като вчера в центъра на столицата Киев и в други градове имаше експлозии след руски ракетни удари.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, вчера нарасна с 0.3%, а днес бележи леко повишение до 113.12, недалеч от 20-годишния връх от 114.78, достигнат в края на миналия месец.

Еврото поевтинява с 0.2% до 0.9685 спрямо долара, приближавайки се до достигнатото през септември 20-годишно дъно от 0.9528. Британският паунд също беше подложен на натиск и отстъпва с 0.2% до 1.1025 спрямо долара.

На фона на поскъпването при щатската валута спот цената на златото отстъпва с 0.1% до 1 663 долара за тройунция. 

Фючърсите на петрола от сорта брент отчитат леко понижение в цената до 95.91 долара за барел.