Може и да пътуваме с цел откриването на нови култури и дестинации и потопяването в нови традиции, но е неизказан факт, че една от най-важните съставки в рецептата за незабравима почивка са хората, които срещаме по пътя си.

Дружелюбните местни, които ни приветстват топло, които са готови да ни помогнат да се влюбим в техния дом, точно както те са го направили, могат да превърнат една обикновена почивка в незабравима.

Според читателите на Condé Nast, това са най-дружелюбните държави в Европа, където посрещането с отворени обятия винаги е част от маршрута: 

10. Испания

Pixabay.com

Съставена от 50 провинции и 17 автономни региона, Испания може се похвали с една впечатляваща смесица от култури, традиции, история, архитектура и изкуство. От космополитния Барселона до кацналия върху скалите град Ронда, страната разполага с планини, плажове, големи метрополиси и плътно сплетени селца.

Независимо дали става въпрос за Саграда Фамилия - най-голямата недовършена католическа църква, или плажа Кала Макарелета, определян като един от най-красивите в страната, хората са тези, които ще направят така, че това да бъде едно ползотворно пътуване.

9. Италия 

Pixabay.com

Италия е известна по света с величествените си крайбрежия, ренесансово изкуство и безупречни образци на римската архитектура. Но повече от това, от подножието на планината Доломити до бреговете на бляскавото езеро Комо - това е страна, която олицетворява романтика, жажда за живот и необуздана любов към по-изисканите неща в живота.

8. Нидерландия 

Pixabay.com

13 интересни факта за Пуерто Рико - най-старата колония в света

Нидерландците са известни по света като отворени, дружелюбни и гостоприемни, така че не би трябвало да е изненада, че страната попада в тази класация. Дом на каналите на Амстердам, къщата на Ане Франк, на едни от най-добре изглеждащите хотели, както и на полетата с лалета, множеството вятърни мелници, които пронизват небето и на на-голямото морско пристанище в Европа - Ротердам.

7. Дания

Pixabay.com

Бивше сърце на империята на викингите, Дания е считана по-скоро за нещо като посредник между културните и географските различия между Европа и Скандинавия. Тези, които я посещават, получават усещане и за двете, докато разглеждат древни гробници и лъскави градове, като цветните крайбрежни улици на Олборг.

6. Турция 

Pixabay.com

Турция е страна, която черпи едновременно от културата на Европа и на Азия, посрещайки посетителите си с опияняваща смесица от източно-западни влияния, архитектура и вкусове. От Комините на феите в Кападокия и замъка Ючхисар до Синята джамия в Истанбул и множеството пазари и различни красиви места, които изпъстрят пейзажа, хората там са твърде щастливи да ви приветстват в техния начин на живот.

5. Финландия 

Pixabay.com

Финландия е целогодишна дестинация и е страна на контрастите. В летните месеци слънцето свети денонощно в най-северните части на страната, а през зимата светлината не достига, като дните са осветени само от снега отдолу и звездния покрив отгоре, а ако планирате пътуването си добре - и от величественото Северно сияние.

Може да посетите районите с дървени къщички в Хелзинки, като Валила, или един от 40 национални парка, които обхващат, острови, езера и гори, както и да стигнете до дома на дядо Коледа в Рованиеми, Лапландия (отворен целогодишно).

4. Исландия 

Pixabay.com

Исландия е уникална страна, която все още е обвита в мистерия - смесица от скали от лава, внушителни планински пейзажи и магически черни плажове. Драматични пейзажи с прочистващия белите дробове въздух обаче е само една от причините туристите да са толкова очаровани от тази част на света.

В Исландия може да наблюдавате китове (не по-малко от 20 вида обикалят острова) и да се запознаете с местната кухня, докато през цялото време сте приветствани от духа на местните.

10 интересни факта за рая Белиз

3. Гърция 

Pixabay.com

Съставена от хиляди острови, осеяли Егейско и Йонийско море, Гърция е страна, която почти не се нуждае от представяне, благодарение на безбройните си плажове, села с бели къщи и крайбрежни градове, които създават една универсална привлекателност.

От столицата Атина до луксозните острови Санторини и Миконос и по-малките, но по-автентични острови Парос и Милос, винаги можете да очаквате спиращите дъха залези, лазурни води и безупречното гостоприемство.

2. Португалия 

Pixabay.com

Местоположението на брега на Атлантическия океан я превръща в рай за онези, които търсят вкуса на автентичния морски живот и култура. Със своите дълги плажни ивици, селца, сгушени между оризови полета и дюни, както и с архитектурата си от периода между 16-и и 19-и век, това е страна която може да бъде препоръчана с много неща.

Големите градове, като Лисабон и Порто, привличат много туристи, въпреки че по-малките население места, като Марвао и Амаранте, също си заслужават.

1. Ирландия 

Pixabay.com

Жителите на Ирландия нееднократно са определяни като едни от най-дружелюбните към туристите в света, а читателите на Conde Nast смятат същото, поставяйки ги на първо място в Европа. Разбира се, пивоварните и оживената атмосфера на Дъблин са задължителни, но има много други открития, които могат да бъдат направени от онези, които се осмелят да се отдалечат малко повече.

Пътят на великаните е уникална природна местност в крайбрежния район Антрим с около 40 000 базалтови колони, които са се образували при изригването на древен вулкан. Скалите на Мохер на юг пък се извисяват до 214 метра на места и предлагат на посетителите невероятни гледки.