78% от българското общество се страхува как ще се справи във финансово отношение през 2023 г. Това става ясно от националното представително проучване относно икономическите нагласи сред пълнолетното население у нас, изготвено от социологическа агенция "Тренд".

77% от хората ограничават покупките си на стоки за дома поради повишените цени, а 73% ограничават покупките си за дрехи, защото се притесняват за финансовото си положение.

56% от българите пазаруват по-малко хранителни стоки, защото са много скъпи, 43% се страхуват, че могат да загубят работното си място.

Кои пенсионери получиха най-голямо увеличение от 1 октомври

76% от хората се притесняват за плащането на битовите си сметки през предстоящия зимен сезон, 17% нямат притеснения, а 7% не знаят/не могат да преценят, съобщава darik.bg.

55% от българите очакват икономическото положение в страната да се влоши, 29% очакват да няма промяна и едва 11% очакват то да се подобри. Като профилът на тези 11% е на предимно млади, високо образовани, с добра работа и доходи хора.

Според 40% от българското общество най-големият проблем в България са високите цени, инфлацията и ценовият шок. В изследването на социологическа агенция "Тренд" са участвали 1001 респонденти.