Марк Закърбърг, шефът на Meta - мегакомпанията зад Facebook, Instagram, WhatsApp и други, представи нов шлем за виртуална реалност, на абсурдната цена от 1499 долара, съобщава Клуб Z.

Meta Quest Pro ще е едно от най-скъпите потребителски VR устройства - почти четири пъти повече от настоящия Quest 2, който е $399, и то след увеличение на цената с 33% от миналата година.

Закърбърг се засрами от критиките и изкара нов VR аватар

За 1100 долара отгоре потребителите получават по-тънки лещи, извита батерия, която е поставена в каишката зад главата, и контролери, които се самопроследяват с куп нови сензори. В добавка "под капака" има нов процесор на Qualcomm.

Шлемът не е само VR, а и AR - добавена реалност, която може да се поставя върху реалния свят.

Закърбърг кара подчинените си да работят във виртуалната реалност

"Смесената реалност е следващата голяма стъпка за VR", обяви Закърбърг.

Според анализаторите, цената на Meta Quest Pro е индикация, че продуктът не търси масова популярност.

Интернет не пропусна да изсипе подигравки върху Закърбърг за новия продукт. Високата му цена, в комбинация с напълно нефункционалната "метавселена" на създателя на Facebook, грозните графики от която са тема на подигравки отдавна, създава впечатлението, че той се опитва да създаде пазар от нищото.

Няма търсене за чатове във виртуалната реалност, а "метавселени" съществуват от години под формата на масовите онлайн игри.