Какво правите, когато сте в колата си? Отговорът е, че прекарвате все по-малко време в шофирането й, отколкото си мислите. От швейцарския стартъп AirConsole смятат, че до 2025 г. около 30% от времето, което хората прекарват в колите си, ще бъде посветено на потребяването на съдържание, предоставено от технологичните и развлекателни системи на автомобилите.

Като част от тази тенденция компанията обяви, че ще партнира на BMW за инсталирането на технологията й за игри в колите на германския автопроизводител.

“Автомобилът е следващата всекидневна,” казва Антони Клико, главен изпълнителен директор на AirConsole. “Това е мястото, където потребителите ще потребяват все повече съдържание, а това включва и играенето на игри.”

AirConsole е известна най-вече с разработването на технология, която позволява на хората да използват смартфона си като контролер за игри, така че да не им се налага да си купуват конзоли, за да играят игри на своите телевизори. Компанията е работила с над 10 000 разработчици в световен мащаб за създаването на близо 200 игри, които използват тази технология и които досега са използвани от над 15 милиона геймъри.

След като отчита увеличение в търсенето на нейните технологии сред потребителите, които играят игри на телевизорите си у дома, AirConsole насочва вниманието си към други места, където хората имат достъп до екрани.

Автомобилният пазар, където производителите постоянно подобряват развлекателните технологии в купето, в това число с по-големи екрани за навигацията и развлекателното съдържание, e очевиден кандидат.

“Това е напълно логично и за двете страни,” казва Клико за партньорството на AirConsole с BMW. “Ако колата ви ще бъде просто още една всекидневна, трябва да предоставим възможност в нея да се играят игри.”

В тази връзка, партньорството на AirConsole с BMW ще включва оборудването на автомобилите с технология, която прави точно това. Шофьорите и техните пътници ще могат да използват телефоните си, за да играят игри на екраните в новите си BMW-та, като AirConsole ще предостави част от игрите в своя каталог още от самото началото на партньорството.

Играчите ще могат да играят самостоятелно или в режим мултиплейър, като всички в колата ще могат да се включат.

BMW вече оборудва част от автомобилите си от 7-ма серия с технологията на AirConsole и ще я внедри в останала част от своите возила през 2023 г. 

Важно е да се отбележи, че функционалността за игри ще бъде налична, само когато автомобилът не се движи. Отчасти това отразява очевидните въпроси около безопасността – шофьорите не трябва да бъдат разсейвани, когато автомобилът се движи.

Тук роля обаче играе и свързаността, тъй като геймърите имат нужда от качествена и постоянна връзка, за да играят игри.

Най-редките автомобили, показани на Есенния авто-ретро салон в София

Клико очаква хората да прекарват значително време в игра на игрите на AirConsole. За зареждането на електромобилите е необходимо известно време, така че игрите може да са един от начини за убиване на време при зарядните станции, посочва той.

Всъщност, има много причини, поради които хората прекарват време в автомобили, които не се движат - от чакането на приятели и роднини до забавяне на пътувания и други спирания.

От автопроизводителя също са убедени, че клиентите на марката ще оценят тази иновация. “Това ще превърне всяка ситуация, в която се налага да чакате, като например зареждането на батерията, в приятно изживяване,” казва Стефан Дурак от BMW.

Засега сделката на AirConsole е ексклузивно с BMW, като компанията получава такса за всеки нов автомобил, оборудван с нейната технология. Клико обаче очаква и други автопроизводители да последват BMW.

“Нашата цел тук е да създадем нов стандарт за индустрията. В интерес на всички е да се създаде оживена екосистема, свързана с гейминга в колите”, посочва той.