Цените на жилищата в София продължават да растат, а търсенето надхвърля многократно предлагането на пазара.

Най-желани са тристайните и двустайните жилища, като двустаен апартамент може да се купи на цени от 87 000 до 170 000 евро, съобщава darik.bg

Tова колко ще платите зависи от местоположението и състоянието на имота, показват данните на агенцията за недвижими имоти ARCO REAL ESTATE.

До 300 000 евро стига цената на тристаен апартамент в София

Цените на тристайните апартаменти вървят от 120 000 до 380 000 евро, а в части на столицата, като идеален център, могат да достигнат и да надхвърлят половин милион евро. Факторите, които влияят, са състоянието на имота, районът, в който се намира и т. н.

Към имотите могат да се предлагат гаражи или паркоместа, които допълнително може да го оскъпят. Най-активно е търсенето на жилища в кварталите „Манастирски ливади“, „Витоша“, „Младост 4“, „Студентски град“, „Малинова долина“, „Кръстова вада“. Интерес в търсенето се отчита още и в районите „Бъкстон“ и „Павлово“.

Криза за жилища, средната цена в София стига 1600 евро на квадрат

Най-активно е предлагането на жилища в нови сгради в кварталите „Малинова долина“, като цената върви от 1500 до 2000 евро/кв.м. В „Кръстова вада“ продавачите искат от 1600 до 2300 евро/кв.м, а за апартамент във „Витоша“ - 1600 – 1880 евро/кв.м.

Тези цени могат да бъдат в много широк диапазон, в зависимост от това дали имотите са завършени или не, уточняват брокерите. Предлагане има и в някои райони на столицата, които доскоро не се смятаха за толкова привлекателни, като например „Дружба“.

Къщи

Все повече хора търсят да купят къща близо до София. Най-често това са семейства на средна възраст със стабилни доходи. Те имат изискване за по-спокоен начин на живот, но в същото време търсят и близост до големия град.

Обикновено могат да си позволят работа от вкъщи и са готови да изтеглят кредит за комфортен дом, който да бъде сред природата. Търсят се къщи в кварталите „Драгалевци“, „Симеоново“, „Бояна“, „Владая“, в района на Банкя, село Лозен, Панчарево, Бистрица, Нови Искър, Волуяк и др. 

Цените на къщите са в диапазон от 200 000 и могат да достигнат до 700 000 евро, а в някои случаи и над 1 000 000 евро, в зависимост от района, в който се намира имотът, състоянието му и др.

Засега има застой в търсенето на парцели за изграждане на собствен дом. Цените на терените са в много широки граници от 50 000 до 300 000 – 400 000 евро в районите около София, а в самия град са и значително по-високи, като могат да достигнат и до 2 000 000 евро.

Пазарът

Българите намалиха покупките на имоти, като причината са високата инфлация, която изпреварва ръста на доходите, както и очакванията за покачване на лихвите по ипотеките, отчитат още експертите.

През третото тримесечие на 2022 г. активността на пазара на недвижими имоти у нас започва да намалява с леки темпове. До края на годината очакванията са цените на жилищата да намалят темпа на растеж, но вероятността да има спадове е незначителна, тъй като има недостиг на предлагане, особено в столицата.

Въпреки това предвижданията на експертите са, че броят на сделките от второто тримесечие ще се запази или ще бъде с незабележими спадове.

В момента намаляване на цените на имотите е регистрирано на много малко места – Плевен (спад от 2%), Стара Загора (спад от 1%). Във Варна се отчита ръст в броя на сделките с 20% за първата половина на годината спрямо същия период на предходната, която беше най-силната за последните 12 години. В София ръстът е по-малък, но въпреки това все още е 4%.

Според експертите в бранша сериозно притеснение би било, ако ръстът на цените на жилищата започне да надвишава този на доходите на хората, което би направило пазара на недвижими имоти недостъпен за голяма част от населението. По данни на НСИ за първото тримесечие на 2022 г. цените на жилищата са нараснали с около 8%, което все още не надхвърля повишаването на доходите в България.

Половината българи - без увеличение на заплатата

Според данни на една от големите банки в страната средната стойност на теглените кредити за покупката на жилище постоянно расте през последните години. През 2020 г. средната стойност на кредита е 108 000 лв., през 2021 г. е 124 000 лв., а през настоящата достига 150 000 лв., като за столицата средният размер на ипотечния кредит е 214 000 лв.

В краткосрочен план се очаква пазарът на недвижими имоти в страната да остане стабилен. На пазара на жилищни имоти в София през третото тримесечие на 2022 г. се отбелязва спад при броя на сделките с имоти, отчетени в Агенцията по вписванията спрямо второто тримесечие на 2022 г.

В София са вписани 7402 сделки, което е с 32% по-малко от вписаните през вторите три месеца на годината. В Бургас са вписани 2164 сделки спрямо 2259, а във Варна 3921 спрямо 4328. Спад се наблюдава и в Пловдив, където са вписани 4200 сделки за разлика от миналото тримесечие, когато са вписани 5079 сделки. Общият брой на вписаните сделки с имоти за цялата страна през третото тримесечие на 2022 г. е 62 459 или спад от 7% за същия период на миналата година.

По предварителни данни на НСИ към месец август 2022 г. въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради общо за страната са 1128. За София (столица) са 165, за Пловдив – 163, Варна – 125 и Бургас – 138. Въведените в експлоатация новопостроени жилища общо за страната са 3826, като в София (столица) бройката е 1026, в Пловдив са 533, Варна – 530, а Бургас – 472.

Пловдив

Цените на имотите в Пловдив започнаха да догонват тези в София, като средните цени на жилищата там започнаха все по-често да минават и психологическата граница от 1000 евро/кв.м. От миналата година досега цените на жилищата в града са се повишили с между 10 и 15%.

Както и в столицата, така и тук, превес има търсенето за сметка на ограниченото предлагане. По-предпочитани от купувачите са жилищата ново строителство, като се набляга на кварталите с по-ниски цени, които в момента се развиват активно.

Търсят се двустайни и тристайни апартаменти, като цените се движат в широк диапазон, в зависимост от това дали жилищата са завършени и къде точно се намират. Предпочитаните квартали в града остават „Тракия“, „Западен“, „Смирненски“, „Каменица“.

Най-активно е предлагането в районите Христо Смирненски и Младежки хълм (1000 – 1200 евро/кв.м), Централен район (1200 – 1500 евро/кв.м), Кършияка (1000 – 1200 евро/кв.м).

Продължават да се търсят къщи в близост до Пловдив. Клиентите търсят едновременно спокойствие и възможност за дистанционна работа. Предпочитани са селата от Родопската яка, но купувачите се оглеждат за имоти и в по-равнинните местности, в близост до индустриалните зони на града.

Ваканционни имоти

Ваканционните имоти пишат нова глава в развитието си, смятат експертите в бранша. От началото на годината до настоящия момент на пазара на ваканционни имоти се отчита засилено търсене и слабо предлагане.

В морските и планинските ни курорти цените на жилищата се повишават, а предлагане на качествени оферти почти няма. Българските граждани продължават да са все така активни и да искат да инвестират парите си, за да придобият собствен имот.

Собствено жилище на море или планина е изключителен плюс, тъй като освен възможност за дистанционна работа, дава сигурност при липса на свободни места по хотелите, както и на всички удобства, от които има нужда конкретният собственик.

Според данни на Агенцията по вписванията сделките в курортите ни отбелязват изумителни ръстове, като примери са Несебър – 90%, Царево – 34%, Балчик – 30%, Поморие – 17%, Смолян – 34%.

Цените в черноморските ни курорти са се повишили с около 25% от миналата година. Едностайни апартаменти вече трудно могат да се намерят под 25–35 000 евро, в зависимост от мястото на имота и гледката му. В Слънчев бряг, Св. Влас и Несебър не може да се закупи имот под 40 000 евро, като цените за тристайни апартаменти стартират на нива от 50 000 евро.