Роботите вече се използват масово от много компании и вероятно ще се превърнат в движеща сила на бъдещите икономики.

Глобалната роботизирана индустрия ще надхвърли 74 милиарда долара до 2026 г., според прогноза на консултантската компания Mordor Intelligence, цитирана от Forbes.  

Това представлява среден годишен ръст от над 17% и е индикация, че промените на работното място за много професии са само въпрос на време. Тези промени обаче няма да са негативни нито за служителите, нито за потребителите.

Въпреки всички предупреждения на научната фантастика, роботите са доказали своята стойност като помощници и асистенти. 

И вместо да се превърнат в заплаха за обществото, те дават много възможности за по-бърза и по-безопасна организация на много процеси. В туристическия град Помпей, например, четириног робот обикаля по улиците и следи за сигурността. В големите градове роботите за доставка на стоки правят онлайн търговията по-ефективна и рентабилна.

Роботите може и да превземат света, но по най-добрия възможен начин. Роботизираната технология генерира иновации в няколко индустрии, включително и в сектори, където това не е толкова очевидно. 

Forbes дава пример с три сектора, които в последните години се променят изключително бързо и неочаквано в резултат на роботизацията.

Роботите стимулират еволюцията на здравеопазването

Роботите не са съвсем нови лица в медицината. Те съществуват от над три десетилетия. В днешно време обаче все повече здравни системи и доставчици проучват различни начини за използване на роботи за хирургически процедури. Сред тях е American Hip Institute, която използва роботи в своите операции за смяна на тазобедрената става.

Но механизираните лекари получават място не само в операционната зала. Те изпълняват и други задачи в помощ на здравните работници и пациентите.

Те доставят лекарства, оборудване и други предмети в болничните заведения. Тези видове роботи имат за цел да облекчат част от работните отговорности на медицинските сестри и персонала.

Според експертите, в много здравни заведения една трета от задълженията на медицинските сестри са просто "събиране и доставяне" на различни неща от една локация до друга. Наличието на робот, който да върши това, позволява на работниците на първа линия да отделят време за други проблеми, които са по-важни за пациентите. 

Друго вълнуващо приложение на роботиката в медицината е екзоскелетът. Робот екзоскелет може да бъде прикрепен към човешки крайник и да му придаде допълнителна здравина. Това предлага възможности за по-бързо заздравяване при евентуална травма. 

Австрия в 20 снимки и факти

Роботите оставят своя отпечатък в селското стопанство

Селското стопанство и агробизнесът са сектори, изискващи големи физически усилия. Много производители разчитат на високотехнологични изобретения, за да осигурят по-високи добиви и да намалят въздействието на вредителите.

Изкуственият интелект се превръща във все по-важен играч за земеделската индустрия. Системите с изкуствен интелект имат капацитета да правят надеждни прогнози за реколтата въз основа на огромен набор от фактори.

В бъдеще във фермите вероятно ще работят "рояци" от роботи - малки, автономни превозни средства, които могат да пресичат полетата бързо и да изпълняват различни задачи.  

Тези машини биха могли да предотвратят нестабилността по световната верига за доставки на храни чрез надеждно локализиране на плевели или засаждане на семена.

Очаква се населението на света да достигне близо 10 милиарда души до 2050 г., а използването на роботи може да се окаже един от най-практичните за извлечане на максимални добиви от единица обработваема площ. 

Роботите правят армиите по-подготвени и добре обучени

Роботите може да са мирни по природа, но те влияят на военната индустрия. Военните дронове, макар и да не са точно роботи сами по себе си, се появиха преди години.

Дроновете могат да отидат на места, където военният персонал не може или не трябва. Те са идеално подходящи за разузнавателни мисии и транспортиране на материали. Подводните версии, като Orca, могат да служат като безпилотни разузнавачи под вълните.

Бойните роботи се движат по земята и могат да бъдат програмирани да ходят почти навсякъде. Те могат да бъдат изключително полезни при тренировъчни упражнения.

Освен това те могат да спасяват ранени войници или цивилни в реална ситуация. Роботът няма притеснения да навлиза в активна бойна зона, за да премести някого на безопасно място. 

Здравеопазването, селското стопанство и военните са само три от безбройните индустрии, в които роботите могат да имат положителен и дълготраен ефект, който няма много общо с фантастичните романи и филмите на ужасите. Може да се окаже, че те ще са една от най-важните крачки към следващия етап в икономическото развитие на човечеството, пише още Forbes.