Откакто за първи път се появиха в Украйна през пролетта, след началото на руската инвация, сателитните интернет терминали Starlink на компанията SpaceX, собственост на американския милиардер на Илон Мъск, се превърнаха в жизненоважен източник на комуникация за украинската армия.

Те ѝ позволяват да се бие и да поддържа връзка, дори след унищожаването на мобилните клетки и интернет мрежите, в резултат на руските атаки. 

Досега на Украйна са дарени приблизително 20 000 сателитни единици Starlink, като, според самия Илон Мъск, операцията е струвала на SpaceX 80 милиона долара и ще надхвърли 100 милиона долара до края на годината.

Но тази благотворителна дейност може да приключи. SpaceX предупреди Пентагона, че може да спре финансирането на услугата в Украйна, освен ако американската армия не осигури десетки милиони долари на месец, съобщава CNN. 

Агенцията цитира документи, според които още миналия месец SpaceX на Мъск е изпратила писмо до Пентагона, в което се казва, че вече не може да продължи да финансира услугата Starlink.

В писмото компанията настоява Пентагонът да поеме финансирането за правителствената и военна употреба на Starlink от Украйна, като сумата ще достигне 120 милиона долара за останалата част от годината и може да струва близо 400 милиона долара за следващите 12 месеца.

„Ние не сме в състояние да дарим повече терминали на Украйна или да финансираме съществуващите терминали за неопределен период от време“, пише директорът по държавните продажби на SpaceX до Пентагона.

Документите описват подробно разходите и плащанията, свързани с хилядите терминали в Украйна. Разкриването им идва на фона на новините за проблемите и прекъсванията на Starlink през последните дни, докато украинските войски се опитват да си върнат територията, окупирана от Русия в източните и южните части на страната.

Financial Times съобщи за прекъсванията, довели до „катастрофална“ загуба на комуникация, каза високопоставен украински служител. В своя публикация в Twitter, в отговор на статията, Мъск не оспори данните за прекъсването, но каза, че това, което се случва на бойното поле, е класифицирана информация.

В свое писмо от юли, адресирано до Мъск, главнокомандващият на Украйна генерал Валерий Залужний похвали "изключителната полезност" на сателитите на Starlink и каза, че около 4000 терминала са били разположени от военните, но около 500 терминала на месец се унищожават в боевете.

Той поиска още 6200 терминала за украинските военни и разузнавателни служби и 500 на месец занапред, за да компенсира загубите.

От SpaceX казаха, че са отговорили, като са помолили Залужний вместо към тях да отнесе молбата си до американското Министерство на отбраната.

Предупреждението на SpaceX, че ще спре финансирането на Starlink, идва на фона и на нарастващата загриженост относно личните виждания на Мъск относно войната в Украйна.

Наскоро милиардерът публикува спорен мирен план, според който Украйна трябва да се откаже от Крим и контрола над източните региони Луганск и Донецк.

След като украинският президент Володимир Зеленски повдигна въпроса на чия страна е Мъск, той отговори, че „все още много подкрепя Украйна“, но се опасява от „мащабна ескалация“.

Самият Илон Мъск отрече информацията, че е разговарял директно с руския президент Владимир Путин за Украйна. В четвъртък, когато украински министър писа в Twitter, че Starlink е от съществено значение за инфраструктурата на Украйна, Мъск отговори: „Добре сте дошли. Радвам се да подкрепям Украйна”.

Миналата седмица собственикът на SpaceX и Tesla се сблъска с порой от критики в Twitter, включително и от украинския президент Володимир Зеленски, след като представи предложението си за "мирния план" за прекратяване на войната. 

Бившият украински посланик в Германия Андрий Мелник излезе с една от най-крайните реакции, като написа в Twitter: ""Майната ти" е моят дипломатичен отговор". 

Мъск не му остана длъжен и под един от постовете, в които се споменават намеренията му да спре финансирането на операциите на Starlink, отговори: "Просто следваме препоръките".