Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс съобщи, че ще отдели 1.2 милиарда долара за усилията за премахване на полиомиелита в световен мащаб, съобщава Клуб Z.

Средствата ще бъдат използвани за подпомагане на изпълнението на стратегията на Глобалната инициатива за изкореняване на полиомиелита до 2026 г., която се опитва да премахне вируса на полиомиелита в Пакистан и Афганистан.

Това са последните две страни, в които болестта е ендемична, се казва в изявление на фондацията, публикувано снощи.

Властите в Ню Йорк обявиха извънредно положение заради полиомиелит

Средствата ще бъдат използвани и за предотвратяване на появата на огнища на нови варианти на вируса.

Фондацията обяви това на Световната здравна среща в Берлин. На уебсайта ѝ се съобщава, че е допринесла с близо 5 милиарда долара за инициативата за премахване на полиомиелита.

Инициативата се опитва да интегрира полиомиелитни кампании в по-широки здравни услуги, като същевременно увеличава използването на новата перорална полиомиелитна ваксина тип 2. Групата също работи за укрепване на националните здравни системи, така че страните да са по-добре подготвени за бъдещи здравни, според изявлението.

"Последните стъпки към изкореняването (на болестта) са определено най-трудните. Но нашата фондация продължава да се бори за бъдещето без полиомиелит и сме оптимисти, че ще го видим скоро", заяви изпълнителният директор на фондацията Марк Сузман.

Пакистан е съобщил за 20 случая на полиомиелит досега тази година, всичките в северозападната част на страната. Афганистан, който регистрира два случая тази година, преди това нямаше достъп до ваксини поради насилие и талибаните, които не допускаха екипите за полиомиелит в райони под техен контрол.

Миналата година обаче, няколко месеца след като превзеха Афганистан, талибаните се съгласиха да позволят на здравните работници на ООН да започнат национална кампания.

Важно напомняне за силата на ваксините: в Африка вече няма полиомиелит

Пакистан отдавна се бори с ислямските екстремисти, нападаща здравните работници, работещи се срещу полиомиелита и защитаващата ги полиция. Екстремистите твърдят неоснователно, че ваксинациите са западна кампания за стерилизиране на деца.

Тази година кампанията е изправена и пред нови предизвикателства поради безпрецедентни валежи, които разрушават пътни мрежи и здравни заведения, ограничават кампаниите за ваксиниране и принуждават хората да напускат родните си места, отбелязва АП.