„Наскоро изтрих Hinge", защото нямам пари да плащам за срещи“, казва пред Mashable 26-годишният Луис, който пожела да остане анонимен, затова името му е подменено.

„Отидох на среща преди няколко седмици и нищо не излезе от това, само голяма дупка в джоба ми“, споделя той, цитиран от Darik.bg.

Защо всичко у нас поскъпва?

С нарастването на цените и без признаци за подобрение, кризата с разходите за живот засяга почти всички. Много хора не могат да си позволят дори храна, а заради инфлацията редица се борят с психичното си здраве и загубата на сън.

Кризата променя и нещата със срещите, особено при младите хора. Проучване, поръчано от приложението за запознанства Bumble сред 2187 възрастни относно парите и срещите, установява, че особено младите хора се чувстват несигурни с финансите си, когато става въпрос за срещи: 30 процента от хората имат конкретен бюджет, който могат да отделят за среща. 

Проучването на Bumble открива още, че всеки пети сега, в сравнение с началото на годината, много повече се интересува от това да бъде с някого, който е финансово стабилен.

Ето защо Луис не е склонен да спомене на среща, че в момента няма работа. 

„Чувствам, че това не е, което хората искат да чуят, защото първите няколко месеца от новото запознанство са свързани с много дейности, които изискват средства, а аз нямам такива".

Той добавя, че е „дразнещо как се счита за нормално срещите обикновено да се състоят в барове и заведения или по време на други дейности, изискващи пари. 

Идват ли тежки дни за любителите на вносен алкохол в Русия?

„Бих предпочел разходка и пикник с хубави гледки“, казва той.

24-годишната Беки е съгласна с Луис, че британската култура на запознанства е неразривно свързана с "алкохолната им култура". Като човек, който обича да бъде независим, Беки казва, че винаги иска да има равенство в сумата, която тя и партньорът й харчат. 

„Ако той ме черпи няколко срещи, аз ще платя сметките на следващите такива. Освен това не е секси да говориш за финанси и да признаеш, че не можеш да си позволиш следващата почерпка, особено на първа среща. Ако някой не може да си позволи нещо, бих предпочела просто да ми го каже и тогава ще си организираме по-достъпна среща", казва тя.

Защо в България човек може да работи, но въпреки това да бъде беден?

Както отбелязва Беки, говоренето за пари винаги е било донякъде табу, както в, така и извън играта със запознанства. Тя обаче смята, че откровеността по отношение на финансите прави нещата по-лесни и удобни за всички. Всъщност, казва тя, това е „зелен флаг“. В крайна сметка, честността и откровеността са това, което тя търси в потенциалните партньори. 

„Ако някой ми каже своята истина, дори когато това го кара да се чувства неудобно, е по-вероятно той да бъде типът човек, с когото искам да прекарвам време и да бъда“, казва тя. 

Това е в съответствие с резултатите от проучването на Bumble, което установи, че един на всеки трима души вярва, че е важно да говори за финанси с човека, с когото излиза и само шест процента казват, че никога не биха говорили за финанси с някого, с когото са отскоро.

Липсата на пари и мисълта, че не могат да си позволят да излизат на срещи, накараха много хора да се откажат от запознанствата. Близо половината (42 процента) от хората, които са отговорили на проучването на Bumble, биха предпочели скромни места за срещи, за да избегнат всякакъв натиск или стрес, свързан с парите, което води до увеличаване на „скромните срещи“. 

27% от българите не могат да си позволят почивка

Всъщност, 34 процента от хората на възраст 18-34 години са по-склонни да предложат свободно занимание за среща като разходка в парка или на плажа.

Беки казва, че е осъзнала, че можете да разберете много за един човек по типа срещи, които предлага. 

„Много се наслаждавам на по-спокойните, лежерни срещи като например пикник в парка или разпускане и гледане на филм“. Също така обичам да ходя на разходки и да правя по-полезни неща на открито, защото струва по-малко, но също така е добър начин да видя какъв човек е някой“, споделя тя. 

Според изследването на Bumble хората на възраст 35-54 години са по-малко склонни да определят бюджет, когато планират среща. Въпреки това 35 процента все още предпочитат скромни места за срещи.

Мел, на 32 години, казва, че макар да би се разочаровала, ако някой направо й каже, че е разорен, тя би проявила разбиране, ако същият човек обясни, че търси работа или че спестява. 

„Спестяването е секси и показва зрялост. Не искам пищни срещи. Би било сладко, ако той ме покани на кафе или пикник в парка", казва тя.