Психотерапевтът Дейвид Либерман прекарва голяма част от кариерата си в изучаването на междуличностните отношения и личностните разстройства на военни от американската армия, служителите на ФБР и ЦРУ.

Най-интересната тема за него е социопатията, която е термин, описващ антисоциално личностно разстройство. Социопатите може да внесат хаос в живота ви и могат да бъдат по-трудни за забелязване от психопатите.

Често срещани признаци у социопатите

Психопатите имат склонност да бъдат по-манипулативни и минимизират риска при престъпни дейност. Социопатите, от друга страна, обикновено са по-хаотични и склонни към ярост, а оттам и по-опасни.

Ето някои от най-честните признаци, за които да следите:

1. Те различават правилното от грешното, но няма как да им пука по-малко

Когато става въпрос за разграничаване на правилното от грешното, за социопата правилното е просто това, което е в неговия или нейния най-добър интерес. Ако нещо им служи добре, те вярват, че действията им са напълно оправдани.

Това означава, че социопатите не изпитват никакво угризение без значение кой е наранен или ощетен и почти нямат безпокойство, защото живеят без страх от прекъсване на отношенията.

2. Тяхната личност ангажира и омагьосва, за да се свързва с други хора и да манипулира

Някои социопати нямат контрол върху импулсите си и страдат от редица пристрастяващи и саморазрушаващи поведения и навици.

Онези, обаче, които могат да отлагат възнаграждението и да играят играта дългосрочно, са най-опасни, защото са педантични и изискани. Те обикновено правят изключително добро първо впечатление и създават усещането за топли, съпричастни и дори алтруистични.

3. Те невинаги изглеждат наистина честни

Социопатите нямат истинско усещане за себе си, така че те се борят да поддържат впечатлението, което създават и излъчват към света. Те вече носят една маска, а нечестността е друга маска върху нея.

Това означава, че когато лъжат, те може да изглеждат по-скоро като карикатура на честен човек, отколкото като истински честен човек.

Например социопатът може да звучи като развалена плоча и да използва фрази, като “100% не съм виновен” или “Имаш моята дума, че никога не съм правил това”, в опит да продадат истината.

4. Те знаят как да направят така, че кръвта ви да кипне

Социопатът знае как да натисне точните психологични копчета, за да установи контрола в една връзка. След като е постигнал определена степен на услужливост, социопатът ще се опита да подкопае емоционалната стабилност на своята мишена.

По тази причина те обожават да бъдат непредсказуеми (повечето личностни разстройства имат тази обща черта). Понякога тяхното поведение се дължи на определено разстройство, но в други случаи е чисто тактическо.

5. Най-лошите им склонности бързо излизат на преден план, когато усещат, че губят контрола над вас

Когато един социопат установи, че не сте “послушни,” той или тя преминава в нападение.

Забравете за прикритата учтивостта. Социопатът ще ви обвини за всичко и преди всички, които биха го изслушали — приятели, съседи, роднини, колеги.

6. Те демонстрират фалшиво смирение

Друга издайническа черта е фалшивата уязвимост. Социопатите може да показват “голямо смирение”, като се изкарват кротки и непретенциозни.

Неопитният наблюдател може да повярва, че това е социопатът без маска. Но това е просто още една маска. Отново - това, което ги издава, е, че прекаляват, тъй като трудно калибрират управлението на впечатленията.

Разобличаването на личностни разстройства е трудно

Индикаторите по-горе може да са от полза, но не могат да бъдат считани за категорични.

Ако по каквато и да е причина се окаже, че имате отношения със социопат, имайте предвид следните неща:

- Избягвайте да изразявате несъгласие с него публично. Това може да доведе до унижение, а всяка дума или действие, които карат социопата да изпита срам, може да предизвикат тежки реакции.

- Не ги наричайте социопати. Полагайте постепенни усилия, за да се освободите от връзката.

- Да имаш социопат в живота си може да бъде много трудно и изолиращо, така че обмислете посещение на терапевт или група за подкрепа. Ако имате някого, с когото да поговорите, може да е много полезно.

Невинаги можем да променим поведението на някого, но можем да намерим начини да поставим граници и да се справяме.

В крайна сметка, независимо от личността или съпътстващото разстройство на човек, нашето емоционално благосъстояние е неразривно свързано с качеството на нашите отношения.