Броени дни остават до края на 2022 г. Световната икономика обаче все повече се задъхва, на фона на високата инфлация, все по-високите лихви по кредитите и прекъсванията във веригите на доставки.

Евентуалното навлизане на икономиката в рецесия ще увеличи безработицата и ще намали покупателната способност на домакинствата.

Ето защо е особено важно отрано да помислим за финансите си, за да не сме изненадани след няколко месеца от настъпилите промени.

Днес ще ви представим най-честите грешки, които правим с парите си. Ако виждате в някои от тях и ваши действия, то постарайте се да ги коригирате:

Харчите повече, отколкото печелите

Голяма част от нас живеят от заплата до заплата. Разбира се, има и трудни месеца - най-вече заради непредвидени разходи, но все по-често българите потребяват повече, отколкото могат да си позволят.

Тук не става въпрос само за потребителски кредити и лизинги, а и покупки през кредитни карти и бързи кредити. Тези пари ще трябва да се връщат, а лихвите от над 20% при кредитните карти след гратисния период и над 40% при бързите кредити ще натежат в следващите месеци.

Не спестявате

Експертите по лични финанси препоръчват да заделяме поне 10% от доходите си. Това трябва да правим веднага, след като получим заплатата си. Или както се казва – да платим първо на себе си и след това на всички останали. 

Не инвестирате

Ниските доходи, както и липсата на инвестиционна култура, дават отражение и по този показател. Разликата между богатите хора е именно тук. Бедните домакинства се стремят да спестяват, докато заможните – да инвестират.

Днес можете да започнете да инвестирате със 100-200 лева месечно. Важното е да го правите регулярно и да оставите парите да работят за вас колкото се може по-дълго.

Нямате фонд за спешни случаи  

Знаете ли, че в банковата система, по данни към 30 юни, у нас има над 5 млн. депозита за под 1 000 лв., както и други близо милион за суми между 1 000 и 2 500 лв.? При тях обаче средната спестена сума възлиза на едва 406 лева.

Или иначе казано, голяма част от сънародниците ни нямат готовност да преминат през финансови проблеми и трудности, както и да покрият евентуално оставане без работа или необходимост от спешен ремонт.

Нямате финансов план и/или месечен бюджет

Над 90% от българите не планират бюджета на домакинството си. Това, както и ниските доходи, са причините за привършването на парите поне седмица преди следващата заплата.

Един добре изготвен финансов план би ни посочил кой кредит можем да погасим по-рано (бел. ред. този с най-високата лихва), колко и в какво можем да инвестираме и откъде да спестим, за да „вържем“ бюджета.

Всяко семейство е различно, но добре би било 50% от доходите да се насочват към битови и други нужди (дом, кола, здравеопазване), 30% за забавления (почивки, срещи), а 20 на сто да пестим.