Съд в Ню Йорк осъди на 35 години затвор колумбийски водач на паравоенно формирование и наркобарон.

Даниел Рендон Ерера, по-известен като Дон Марио, е бивш лидер на паравоенната групировка United Self-Defence Forces (AUC).

AUC, която първоначално беше сформирана, за да се бие с левите партизански групировки, участваше в отличания, убийства и изнудване.

57-годишният Дон Марио без заловен през 2009 г., като по онова време беше най-издирваният наркобарон в Колумбия.

Той беше екстрадиран в САЩ през 2018 г., а миналата година се призна за виновен за трафик на над 80 тона кокаин в Щатите.

Даниел Рендон Ерера и неговият брат Фреди, известен като El Alemán (Германецът) заради това, че обича строгата дисциплина, бяха ключови играчи в AUC.

Като част от паравоенна групировка те предвождаха хиляди бойци, които нападаха и убиваха всеки, считан за поддръжник на колумбийските леви бунтовнически групировки.

За да се финансира, AUC облагаше с данък трафика на кокаин през контролираните от нея територии и също участваше в търговия с наркотици.

Членове на AUC стоят зад едни от най-бруталните убийства в Колумбия. Десетки хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си заради насилието, което упражняваше групировката.

Много от членовете на групировката, в това число и Фреди Рендон Ерера, се демобилизираха по силата на мирно споразумение от 2003 г.

За разлика от своя брат обаче, Дон Марио избира да не остави оръжието и вместо това основава престъпната организация „Клана на залива“.

Под негово ръководството Кланът на залива става най-опасната престъпна групировка в Колумбия, като организира трафика на тонове кокаин в САЩ и избива всички, които застават на пътя й.

След като полицията започва да полага още по-големи за залавянето на Дон Марио през 2009 г., той предлага по 1 000 долара на града за всеки убит полицай.

След продължила девет месеца операция, той е открит и заловен в провинция Антиокия.

Мъжът, който го наследи начело на Клана на Залива - Дайро Антонио Усуга, беше заловен през миналата година и екстрадиран в САЩ през май.

Братът на Дон Марио - Фреди Рендон Ерера, беше освободен от затвора през 2017  г. и помоли за прошка за това, че е вербувал стотици деца за присъединяването им към AUC, докато е оглавявал групировката.