Bank of Ireland Group предлага платен отпуск за своите служителки в менопауза, присъединявайки се към увеличаващия се брой компании, които се опитват да предотвратят напускането на работната сила от страна на жени, които преминават през този период.

Служителките ще могат да вземат до 10 дни отпуск годишно, ако изпитват физически или психологични симптоми, свързани с менопаузата, обявиха от банката.

Bank of Ireland Group, която има около 9 800 служители по света, също така ще обучава мениджърите си за това как да подкрепят колегите си от нежния пол, които преминават през менопаузата. Повечето от служителите на финансовата институция са в Ирландия и Обединеното кралство.

“Искаме да помагаме на нашите колеги на всички етапи от техния живот, в това число и по време на менопаузата,” казва Джоан Хийли, която отговаря за връзките със служителите в банката. “Това ще ни помогне да продължим да градим една работна среда, в която всички са третирани справедливо, достойно и с уважение,” допълва тя.

Изявлението бе направено по време на първата в Ирландия „Седмица за повишаване на осведомеността относно менопаузата“ и идва след като все повече компании във Великобритания и Европа, сред които и Danske Bank и Deloitte, въвеждат практики във връзка с  менопаузата.

По-рано през годината британското правителство създаде Работна група за менопаузата, която да проучва ефектите, които менопаузата оказва върху трудовия живот на жените, най-вече на по-късен етап в тяхната кариера.

Според проучване на министерството на здравеопазването на Ирландия повече от половината от жените в менопауза съобщават за симптоми, които включват умора, проблеми със съня, болки в ставите и горещи вълни. По-малко от една трета от тях казват, че биха се чувствали комфортно да обсъждат с мениджъра, това, което изживяват, сочи същото проучване.

В Обединеното кралство една на 10 жени в менопауза напуска работа заради свързаните с това симптоми, според доклад на организацията за защита на правата на жените Fawcett Society. Отделно проучване на Standard Chartered Bank и установява, че една четвърт от жените е по-вероятно да се пенсионират по-рано заради менопаузата.