От 2023 г. клиентите на BILLA България ще имат възможност да правят и онлайн поръчки на продуктите, предлагани от веригата.

Услугата ще стартира през първото тримесечие на следващата година, а за доставчик ще се използва Glovo.

Първоначално до нея достъп ще имат жителите на столицата, като изпълнителният директор на BILLA България Вигинтас Шапокас обещава богат асортимент.

По-малки магазини в кварталите

Веригата с най-голям брой филиали у нас разкрива 9 нови обекта и ще завърши реконструкцията на други 12 до края на годината.

Инвестирайки 32 млн. лв., при приключването на 2022 г. BILLA България ще разполага със 149 филиала в 46 града.

През 2023 г. стратегията за експанзия на веригата включва откриването на 12 нови магазина, като фокусът е върху по-малки филиали, разположени в кварталите, както и в по-малките градове на страната, посочва Вигинтас Шапокас.

Общата инвестиция за 2023 г. в нови обекти, реконструкция на съществуващи и подобряване на складовата база в София ще възлезе на 50 млн. лв.

През 2024 и 2025 г. ще се добавят по още 18 нови филиала към портфолиото на компанията.

Зелени инвестиции

През 2022 г. BILLA България инвестира над 3.2 млн. лв. в инсталирането на фотоволтаични системи в централния склад на компанията и 29 магазина в страната. В 130 от филиалите са поставени енергоспестяващи хладилни витрини.

През 2023 г. нови 2.1 млн. лв. ще бъдат вложени в поставянето на фотоволтаици в 21 магазина в страната и в оборудване на всички филиали с LED осветление.

Усилията в посока устойчивост на BILLA България са изцяло съобразени с глобалните климатични цели на REWE Group – намаляване на парниковите емисии с 30% до 2030 г. спрямо нивата от 2019 г., както и постигане на климатична неутралност до 2040 г.

Потребителите пазаруват по-често и на промоция

Ръстът в цените променя навиците за пазаруване на потребителите*, отчита още изпълнителният директор на BILLA България Вигинтас Шапокас.

Днес те пазаруват по-малко и по-начесто, като една трета от потребителската кошница е пълна с продукти на промоция.

Забелязва се загуба на интерес към филиалите на веригата в големите търговски центрове. Същевременно, расте интересът към програмите за лоялност.

Една трета от потребителите признават, че се презапасяват с продукти както заради заплахата от нарастване на цените, така и заради несигурността, породена от войната в Украйна.

Цифрите говорят

BILLA България реализира 22.3% ръст на оборота в периода януари-септември 2022 г., в сравнение със същия период за 2021 г. – или 877 млн. лв. Пазарният дял отбелязва близо 1% ръст.

Броят на клиентите, пазарували в обектите на BILLA в страната в периода юли-септември 2022 г., расте с 19.2% спрямо същия период за предходната година. На база сравнение на един и същ брой филиали, отчетеният ръст на оборота за трето тримесечие възлиза на 22.2%. Увеличението на клиентския поток е 12.6%.

* Данните са от проучване на Mood Tracker, извършено в държавите, в които оперира REWE Group.