Американският гросмайстор по шах Ханс Моке Ниман обяви, че ще заведе дело срещу съперника си Магнус Карлсен за най-малко 100 милиона долара, след като световният шампион го обвини в измама, предава BBC.

В продължаващия скандал, който разтърси шахматния свят, Ниман ще съди и уебсайта Chess.com, който публикува твърдения, че американецът е използвал измама в повече от 100 онлайн игри.

Ниман твърди, че Карлсен и Chess.com са "заговорничели", за да унищожат репутацията му.

Адвокатите на Chess.com казват, че твърденията на Ниман са неоснователни.

Ханс Моке Ниман обвинява норвежкия световен шампион Магнус Карлсен, който е смятан за един от най-успешните шахматисти в историята, че е започнал клеветническа кампания срещу него в сътрудничество с Chess.com.

Ниман търси обезщетение, "за да се възстанови от опустошителните щети, които обвиняемите са нанесли на репутацията, кариерата и живота му, като грубо са го оклеветили и са го включили в черния списък на професията, на която е посветил живота си", се посочва в мотивите за делото.

Ниман също съди и американския гросмайстор Хикару Накамура за това, че е разпространил обвиненията в измама в своя стрийминг канал в Chess.com. 

Засега нито Накамура, нито Карлсен са коментирали официално информацията за делото, заведено от Ниман. 

Карлсен е смятан от мнозина за най-великия шахматист на всички времена, но загуби една от партиите си срещу Ниман през септември. 31-годишният норвежец обвини Ниман в измама и предположи, че издигането му в шахматния свят е било твърде бързо и подозрително. 

Ханс Моке Ниман обаче твърди, че Карлсен просто не може да се справи с поражението и иска да съсипе репутацията му, за да си гарантира, че Ниман няма да го победи отново.

Нито Карлсен, нито Chess.com до този момент са представили неоспорими доказателства за обвиненията си в измама. 

В разследване от 72 страници, публикувано на сайта Chess.com, се посочва, че Ниман вероятно е мамил в повече от 100 онлайн игри, включително и такива с парични награди.

Анализът сравнява неговите ходове с тези, предложени от компютри, които са по-добри от човешките играчи и взема предвид вероятността той да е използвал непозволена дигитална помощ при избора на ходове.

В миналото Ниман е признавал, че е мамил по подобен начин в неофициални игри на сайта, когато е бил на 12 и 16 години, но е категоричен, че никога не е правил това в официални състезателни мачове.

След разразяването на скандала на Ниман беше забранено да играе в Chess.com и в турнири, които компанията спонсорира.

Съдебният иск на Ниман предполага, че този ход е направен под натиск от страна на Магнус Карлсен, чиято компания Play Magnus беше купена за 83 милиона долара от Chess.com.

„Карлсен, след като затвърди позицията си на „Крал на шаха“, вярва, че когато става дума за шах, той може да прави каквото си поиска и да му се размине“, се казва в съдебния иск.