Съпругата на мексиканския президент обвини луксозната американска модна марка Ralph Lauren в това, че е плагиатства дизайни от коренното население, което тя описа като присвояването на работата на предиспанските култури в страната. 

"Хей, Ралф: вече разбрахме, че харесваш мексикански дизайни," написа в Instagramp писателката Беатриз Гутиерез. "Копирайки обаче тези дизайни извършваш плагиатство, което е незаконно и неморално."

Публикацията съдържа и снимка на жилетка в магазин с присъщите за страната цветни мотиви. На етикета е изписано Ralph Lauren.

От Ralph Lauren заявиха пред Reuters, че с "изненада" разбират, че продуктът все още се продава, след като са издали нареждане той да бъде премахнат от всички канали за продажба.

"Дълбоко съжаляваме за случилото се и както винаги сме отворени за диалог относно това как можем да се справяме по-добре," се казва в изявление на компанията.

От щатската компания бяха обещали, че всичките й нови продукти, които използва традиционни дизайни след лятната колекция за сезон 2023 г., ще бъдат създавани по модела на "отдаването на уважение и сътрудничеството".

От Reuters са установили, че същата дреха в момента се продава онлайн, а цената ѝ е стотици долари.

"Да се надяваме, че ще поправите щетите, нанесени на коренните общности, които вършат тази работа с любов, а не за печалба," допълва Гутиерез, приписвайки дизайна на местните общности Контла и Салтильо.

Откакто встъпи в длъжност през 2018 г. президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор поде засилена кампания за възстановяване на реликви от наследството на Мексико преди Колумб, в това число подавайки оплаквания срещу аукционни къщи в САЩ и възстановяването на десетки мексикански антики.

През юли мексиканското правителство също така помоли китайската моден търговец на дребно Shein да обясни употребата на елементи от културата на маите в една своите дрехи, което доведе до премахването на артикула  от уебсайта на компанията.

Правителството отправи сходни оплаквания и срещу френската компания Louis Vuitton, венецуелската дизайнерка Каролина Ерера, испанската Zara и щатския търговец на дребно Anthopologie.