Бразилски политик е задържан, след като хвърлил гранати по полицаите, които дошли в дома му в щата Рио де Жанейро, за да го арестуват.

Роберто Джеферсон, свързван с крайно десния президент на страната Жаир Болсонаро, е ранил двама полицейски служители, преди да се предаде.

Преди това Върховният съд разпореди задържането на Джеферсон заради обиди срещу съдията Кармен Лусия. Той вече бил поставен под домашен арест заради отправени заплахи срещу нея.

Болсонаро реагира, като заяви, че онези, които са открили огън по полицията, трябва да бъдат арестувани.

Двамата полицаи са ранени от шрапнел от граната. Те са откарани за преглед в болница, след което са изписани.

69-годишният Джеферсон, който е бивш лидер на партия PTB, също така произвел няколко изстрела с пушка, чупейки предното стъкло на полицейския автомобил.

Съдията от върховния съд Алешандре де Мораеш е разпоредил задържането на политика заради това, че е нарушил условията по домашния си арест.

Политическото напрежение в Бразилия е високо преди предстоящия в неделя балотаж между Болсонаро и кандидата на левицата Луис Инасио Лула да Силва 

По-рано през месеца Лула, който все още е считан за фаворит, не успя да спечели 50% от гласовете, за да предотврати балотаж.