Цените на имотите в САЩ отчитат рекордно понижение през август, става ясно от индекса Case-Shiller.

Имотите все още са по-скъпи, отколкото бяха преди година, но поскъпването намалява с рекорден темп. Това е поредното доказателство, че жилищният пазар няма да успее да устои на по-високите лихви по кредитите, пише CNBC.

Цените през август са с 13% по-високи спрямо август 2021 г., според индекса S&P CoreLogic Case-Shiller. Месец по-рано повишението спрямо година по-рано беше 15.6%.

Разликата между август и юли представлява най-голямото понижение от 1987 г. насам, когато индикаторът започва да следи цените на имотите в национален мащаб.

Индексът, следящ представянето на 10-те най-големи имотни пазара в САЩ, все още е на нива от 12.1% над това от август 2021 г. Месец по-рано обаче този ръст беше 14.9 на сто.

Индексът, следващ пазарите в 20-те най-големи града в страната, намалява своя ръст до 13.1 на сто спрямо 16% увеличение спрямо юли.

„Цените на имотите се понижиха на всеки от 20-те най-големи пазара в страната. Данните ни показват, че стойността на жилищата достигна връхната си точка през пролетта на 2022 г. и оттогава те поевтиняват", казва управляващият директор на S&P DJI Крейг Лазара.

Най-големи месечни понижения се отчитат по Западното краибрежие. Имотите в Сан Франциско поевтиняха с 4.3%, а в Сиатъл и Сан Диего с респективно 3.9 и 2.8%.

Спрямо година по-рано най-силен ръст все още се наблюдава в Маями и Тампа (Флорида), както и в Шарлът (Северна Каролина). Цените спрямо 12 месеца по-рано се повишават с 28.6, 28 и 21.3%.

Основната причина за охлаждането на имотния пазар в САЩ е сериозното покачване на лихвите по жилищните кредити. Лихвите по 30-годишните кредити с фиксирана лихва започнаха годината на ниво от 3%, а през юни те вече бяха на ниво от 6 на сто.

Данни на Mortgage News Daily посочват, че в момента лихвите са над 7%.

Повишението на лихвите по кредитите означава, че месечните вноски на кредитополучателите днес са нараснали със 75%. Освен това, по-високите лихви са причината купувачите да губят покупателна способност от 100 000 долара, казва главният икономист на Realtor.com Джордж Ратиу.

Дали подобно движение на цените на имотите не ни очаква и у нас?