Какво се случи през последните месеци на пазара на недвижими имоти у нас? Цените достигнаха рекордни нива, като в редица градове те са по-високи от преди финансовата криза от 2008-2009 г.

Ниските лихви по ипотечните кредити бяха една от основните причини за поскъпването на жилищата. Средните лихви по жилищните заеми паднаха под 2.5%, а дори имаше и промоционални оферти на нива от 2.1-2.2%.

Броят на сделките обаче постепенно започна да се понижава, тъй като инфлацията натоварва бюджетите на домакинствата. Нещо повече – при настоящите високи цени все по-малко хора могат да си позволят да купят имот.

На фона на редица неясноти, касаещи както следващите месеци и години, все повече хора поставят „на трупчета“ покупката на нов дом.

Какво имаме предвид? На първо място, това е инфлацията, която у нас е на най-високите си нива от 1997 г. насам. За първи път тя премина 10% и в еврозоната.

Надвисналата опасност от рецесия притеснява все повече хора, тъй като възможността да останат без работа е по-голяма отпреди година.

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ вече гонят 7%, а от пазара на имоти в Нова Зеландия вече е ясно какво би последвало след серия от увеличение на основната лихва.

Доклад на Knight Frank наскоро показва, че имотите в столицата на Нова Зеландия Уелингтън са най-поевтиняващи сред 150-те разгледани пазара за последните 12 месеца.

Това ли се очаква и у нас?

Всичко зависи както от посочените по-горе фактори, така и от Европейската централна банка и дали тя ще последва действията на Федералния резерв на САЩ и ще продължи с повишенията на лихвите.

Евентуални по-високи лихви първо биха засегнали новите кредити, а следващата година и старите.

Или иначе казано – по лихвите ще ги познаете. Ако те тръгнат нагоре, то няма да е далече времето, в което имотите ще започнат да поевтиняват. Неписаното правило гласи, че евтини заеми водят до скъпи имоти и обратното.

Дали пък сега не е подходящ момент да се възползваме от рекордно високите цени при имотите?