През март 2022 г. светът изпусна колективна въздишка, когато забележително запазените останки от кораба на ирландския пътешественик Ърнест Шакълтън HMS Endurance бяха открити на над 3 000 м дълбочина в морето Уедъл в Антарктическия басейн.

Десетки други потънали плавателни съдове обаче остават на морското дъно и очакват да бъдат открити.

Ето едни от най-търсените останки от корабокрушения в света, както и някои, които могат да бъдат разгледани (част от тях без дори да се намокрите).

Санта Мария, Хаити

Момче помощник от екипажа отнася вината за потъването на кораба на Христофор Колумб Санта Мария близо до крайбрежието на Хаити в навечерието на Коледа през 1492 г. Смята се, че неопитният моряк поема руля, след като Колумб ляга да подремне и малко след това го забива в коралов риф.

Това е само една от теориите, но корабът на италианският мореплавател, така или иначе, потъва. През май 2014 г. археологът Бари Клифърд заяви, че е открил издирваните отдавна останки от него.

Сърцата на любителите на мореплавателната история обаче се свиха, след като ЮНЕСКО опроверга твърдението, заявявайки, че откритият кораб е от много по-късен период. Така Санта Нария все още остава там някъде долу в морските дълбини.

Флор де ла Мар, Суматра 

Този търговски кораб от 16-и век пътувал от Индия за Португалия. Предвид огромните му размери обаче, този звяр бил труден за управление.

Вероятно било просто въпрос на време преди Флор де ла Мар да потъне, което се случва по време на голяма буря в близост до Суматра пред 1511 г.

По-голямата част от екипажът загива, а товарът, за който се смята, че съдържа съкровища, предназначени за португалския крал на стойност 2.6 млрд. долара в днешни пари, е изгубен.

В Музея за морска история в град Малака, Малайзия, има изложена реплика на кораба.

SS Waratah, Дърбан (Южна Африка)

Този кораб може и да няма собствена тематична песен, изпята от Селин Дион, но SS Waratah е известен като "австралийският Титаник" и то поради сериозна причина.

Пътническият и товарен кораб Waratah, построен за да плава между Европа и Австралия със спирка в Африка, изчезва малко след като е потеглил от град Дърбан в днешна Южна Африка през 1909 г.

Това се случва само три години преди трагедията с Титаник. Има много теории относно причината за потъването.

Целият лайнер със своите 211 пасажери така и не е открит. 99 години след потъването на Waratah Националната академия за морско и подводно дело решава, че го е открила, но това се оказва фалшива тревога.

USS Indianapolis, Филипинско море

Кинокритиците може и да не се изказаха ласкаво за филма от 2016 г. „Индианаполис: Смели мъже“ с участието на Никълъс Кейдж, но в реалния живот корабът изиграва важна роля за края на Втората световна война.

Крайцерът е избран, за да транспортира ядрена глава до американска военна база на остров Тиниан, където оръжието е сглобено, преди с него да бъде поразен град Хирошима. Доставката минава без проблеми, но при завръщането си корабът е ударен от японска подводница.

Точното местонахождение на военния кораб остава обвито в мистерия в продължение на десетилетия. Неговите останки обаче са открити на дъното на Тихия океан от изследователска група начело със съоснователя на Microsoft Пол Алън през 2017 г. на дълбочина над 5 400 метра.

Местонахождението му обаче се пази в тайна. 

Кораби за превоз на роби, Северния Атлантически океан 

Тук става дума не само за останките на един, а на множество кораби. 

Смята се, че около 1 000 кораба, които сега лежат на дъното на океана, са участвали в трансатлантическата "триъгълна търговия", при която между 12 и 13 млн. африканци са били превърнати в роби.

10 интересни факта за рая Белиз

Много от тези кораби потъват при лошо време, като такъв е случаят с São José, който потъва близо до крайбрежието на Южна Африка през 1794 г.

Други, като Clotilda, са били потопени нарочно от своите собственици, за да бъдат укрити доказателствата за търговия с роби, много след забраната от 1807 г. за вноса на африкански роби в САЩ и британските колонии.

Местоположението на останките и на двата кораба е открито, но много други може никога повече да не видят бял свят.

Останки от корабокрушения, които могат да бъдат посетени

Улубурун, Бодрум 

Мехмед Чакир се гмуркал в близост до крайбрежието на Яликавак, Търция, през 1982 г., когато се натъкнал на останките от търговски кораб, който потънал около 3 000 години преди това.

Неговото гмуркане е първото от над 22 400, използвани за изваждането на изгубените отдавна съкровища на Улубурун. Част от извадения от кораба товар са 10 тона медни отливки, 70 000 стъклени и фаянсови мъниста; зехтин и нарове, съхранявани в съдове от кипърска керамика.

Част от всичко това днес може да бъде видяно в Музея на подводната археология в Бодрум. В него има и реконструкция на кораба, която дава представа за това как може той да е бил натоварен с всичките тези стоки преди всичките тези векове.

Васа, Стокхолм

Реставрираният боен кораб от 17-и век в момента прилича повече на реквизит от поредицата филми "Карибски пирати", отколкото като кораб, който е плавал за първи и последен път през 1628 г.

Шведският кораб успява да се отдалечи на около 1 300 метра от пристанището, преди да потъне и е изваден от водата около 333 години по-късно.

Откакто посветеният на него музей отваря врати в Стокхолм през 1990 г., останките от Васа са видени от около 25 милиона посетители.

MV Captayannis, река Клайд 

Ако гледате от бреговете на река Клайд в Шотландия, можете да сбъркате останките от MV Captayannis с умрял наскоро кит.

Обърнатият настрани черен корпус на този гръцки кораб, пренасял захар, е любимо място за кацане на пернатите обитатели на намиращия се наблизо резерват за птици и това е така, откакто корабът потъва при буря през януари 1974 г.

Твърди се, че никой не е поел отговорност за т. нар. "захарна лодка" и по тази причина корабът остава заседнал в пясъчна ивица, което е поредният пример за капризите на морето.

Лагуната Чуук, Микронезия 

Ако се занимавате с гмуркане, вероятно сте чували за лагуната Чуук (известна още като Трук).

На този атол на около 1 600 км североизточно от Папуа Нова Гвинея Япония създава най-внушителната си военноморска база през Втората световна война. Тя остава такава до операция Хейлстоун през 1944 г., при която Обединените сили изпращат около 60 японски кораба и самолета на дъното.

Тъй като повечето от тях са все още там, лагуната Чуук се е превърнала в мрачен подводен музей за гмуркачи.

MS World Discoverer, Соломонови острови

"Отворено 24 часа" сочи оптимистично информацията от Google Maps за останките от MS World Discoverer.

След като круизният кораб MS World Discoverer се блъска в нещо твърдо в близост до залива Родерик на Соломоновите острови през 2000 г. , той се превръща в туристическа атракция за преминаващите кораби (трябва да се отбележи, че всички пътници оцеляват).

Събирайки ръжда под наклон от 46 градуса, корабът изглежда сякаш се е обърнал настрани и е заспал. Ако не нещо друго, той поне ще ви накара да преброите спасителните лодки на вашия кораб, докато преминавате покрай него.