Съединените американски щати изнасят рекордни количества петрол и завземат все по-голям пазарен дял от международните доставки в отговор на глобалната енергийна криза, причинена от войната на Русия в Украйна.

Тази тенденция продължава, въпреки нарастващото напрежението, свързано с цените на горивата отвъд Океана, пише Financial Times.

Комбинираният износ на суров петрол и рафинирани петролни продукти от САЩ нарасна до рекордните 11.4 милиона барела на ден миналата седмица.

Доставките са с почти 2 милиона барела на ден по-високи от предходната седмица, въпреки че петролните компании бяха посъветвани от държавната администрация във Вашингтон да изнасят по-малко гориво в чужбина и да създават вътрешни запаси, докато администрацията на президента Джо Байдън се опитва да ограничи цените на горивата преди критичните междинни избори.

На фона на високите цени, Белият дом отказа да изключи възможността за контрол върху износа на горива. Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм призова петролните рафинерии да създадат запаси от гориво, за да избегнат „допълнителни федерални изисквания или други извънредни мерки“.

Перспективата за ограничаване на износа се появи отново, след като ръководеният от Саудитска Арабия петролен картел ОПЕК+ наскоро взе решение да намали квотите си за добив. Администрацията на Байдън заяви, че всички опции за осигуряване на вътрешните доставки остават "на масата".

Евентуалните ограничения върху износа обаче биха могли да разгневят страните, които зависят от доставките от Съединените щати. Петролните компании предупредиха, че евентуалната забрана за продажба на рафинирани продукти зад граница може да увеличи цените на горивата на вътрешния пазар и да отчужди съюзниците на САЩ по време на война.

САЩ се превърнаха в основен доставчик на глобалните енергийни пазари, откакто т. нар. "шистова революция" трансформира добивите от петролните и газовите полета в страната преди повече от десетилетие.

Значението на американския петролен експорт нарасна, след като ОПЕК+ обяви съкращения на производството, а Европейският съюз наложи ембарго върху руския суров петрол по-рано тази година в отговор на агресията на Москва в Украйна.

САЩ обаче продължават да са и голям вносител на петрол, като входящите доставки на суров петрол са средно 6.2 милиона барела на ден. Основните доставчици са Канада и Саудитска Арабия, като част от внесените количества се рафинират в САЩ и се изнасят повторно под формата на бензин или дизел.

Износът на суров петрол от САЩ възлиза на 5.1 милиона барела на ден, което също е рекордно ниво. За рафинираните продукти експортните количества достигат 6.3 милиона барела на ден, като остават под рекордните 7 милиона барела, регистрирани по-рано този месец.

Байдън каза миналата седмица, че прави „всичко по силите си“, за да свали цената на бензина, която достигна рекордни нива това лято. Оттогава тя падна рязко до 3.76 долара за галон (около 99 цента за литър), но остава с повече от 60% по-висока от тази по времето, когато той встъпи в длъжност.

Цената на дизела от 5.32 долара за галон (1.40 долара за литър)  не е спаднала толкова рязко от своя връх и е около два пъти над нивото, когато Байдън влезе в Белия дом. Запасите от дестилати в САЩ, които включват дизелово гориво и мазут, бяха на ниво от 106 милиона барела миналата седмица, или с около една пета по-ниско от средното за последните пет години.

Байдън нареди на администрацията си да се подготви да освободи още количества от стратегическия петролен резерв на страната, тъй като рекордното усвояване, обявено през март, приключва. Продажбите на стратегическите резеви и нарастващият износ доведоха петролните запаси в САЩ до около 1.6 милиарда барела, което е най-ниското им ниво от 2005 г. насам. 

Ситуацията поражда опасения относно готовността на САЩ в случай на масивни прекъсвания на доставките.