Когато трима от основните ръководители на Twitter Inc. си тръгват от централата на компанията в Сан Франциско вчера, те спокойно могат да носят торби с парите на Илон Мъск.

Главният изпълнителен директор Параг Агравал, главният финансов директор Нед Сегал и директорът по правните въпроси Виджая Гаде са получили т. нар. “златни парашути” при сливането на Twitter с компанията на Мъск X Holdings.

Твърди се, че Мъск е уволнил и тримата в четвъртък вечерта, след като е поел контрол над социалната мрежа в сделката за 44 млрд. долара. Така той ще бъде задължен да им изплати над 204 млн. долара, според уведомление на Twitter до щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC).

Агравал, Сегал и Гаде притежават близо 1.2 млн. акции на Twitter, като повече от половината от тях, или акции за 34.8 млн. долара, са притежание на Гаде. Делът на тримата в размер на близо 65 млн. долара ще бъде изкупен от Мъск, както и акциите на всички останали акционери.

Освен това клауза в споразумението за сливане предвижда по-бързо влизане във владение на обещани за в бъдеще акции и тук идва по-голямата част от парите.

Клаузата “Златен парашут” в подадените от Twitter документи в SEC показва, че тримата автоматично ще се сдобият с акции на стойност 119.6 млн. долара като обезщетение, ако договорите им бъдат прекратени. Най-голямото плащане ще получи Агравал – 56 млн. долара.

Те също така имат право на едногодишна заплата и здравни придобивки. През 2021 г. базовата заплата на Агравал е била 623 000 долара, докато на Сегал и Гаде - по около 600 000 долара.

Очаква се Гаде да си тръгне с най-много пари от Twitter – близо 74 млн. долара. Агравал и Сегал обаче не са много по-назад и се очаква да получат приблизително 65 млн. и 66 млн. долара, респективно.