Търсенето при пътуванията със самолет все още расте, а с него и цените на самолетните билети. 

Повишаващите се цени принуждават някои хора да ограничат разходите, но други намират нови начини, за да плащат почивката си.

Все повече авиопревозвачи си партнират с компании, които работят по модела “купи сега, плати по-късно” (BNPL), за да предоставят на клиентите възможност да плащат за своите полети на вноски, вместо наведнъж. Някои авиокомпании дори позволяват на пътниците да летят преди да са изплатили изцяло билета си.

“Потребителите свикнаха с модела ‘купи сега, плати по-късно‘ в търговията на дребно, а сега са въодушевени да го използват и за пътувания,” казва Том Ботс, главен търговски директор на Uplift.  

Тук обаче “не става въпрос за това да се предоставят на клиентите пътувания, които не могат да си позволят или да бъдат насърчавани да приемат пътувания, които не би трябвало да приемат,” казва той. “Ние помагаме на клиентите да си създадат бюджет и да платят за техните мечтани пътувания.”

Uplift си партнира с над 30 авиокомпании, в това число United Airlines, Lufthansa, Air Canada и AeroMexico.

“Прилагането на BNPL беше част от развитието на AeroMexico, така че да предлагаме на клиентите по-всеобхватни възможности за плащане,” казва Дание Вега, директор в AeroMexico.

“Клиентите определено ще си купят билети за своята почивка, ако им бъдат предложени достъпни вноски вместо едно голямо плащане предварително,” казва той пред CNBC.

Uplift е “100% фокусирана върху пътуванията с цел почивка,” казва Ботс. Той допълва, че потребителите, които използват услугите й, имат склонност да се глезят, когато плащат на вноски. 

“С този начин на плащане потребителите вече не купуват билети в най-евтината класа в самолетите" казва той. 

“Някои хора невинаги разбират, че не трябва да направят цялото плащане преди да пътуват.” 

Как става това 

Тези компании работят по няколко начина.

Някои, като Uplift, правят бърза проверка на кредитната история на пътуващия, което използват, за да определят лихвите и погасителния план. Това на практика са краткосрочни заеми, които се отпускат “буквално на секундата,” казва Ботс.

Той твърди, че повечето от партньорите на Uplift предлагат 0% финансиране. “В много от случаите за клиента дори няма допълнителни разходи, ако иска да резервира седемдневен круиз и да разсрочи плащанията си за пътуването във времето,” казва той.

Лихвите обаче варират в зависимост от финансовото здраве на пътуващия. Годишните лихви на Uplift варират от 0% до 36%, според уебсайта на компанията.

На въпрос относно пътниците, които може да закрият кредитните си карти, преди да са изплатили заема, Ботс казва: “това се нарича измама и за него си има последствия.”

“Използвайки кредитни отчети, ние, всъщност, можем да разберем и да си гарантираме, че клиентът разполага с финансовите средства, за да се издължи.”

Други, като компанията Pay Later Travel, работят повече като класическия план за отложено плащане. Няма проверка на кредитната история и няма условия за финансиране, но пътуващите трябва да обезпечат полета с депозитно плащане и да платят целия билет преди да летят.

Други компании, като Splitit, оторизират цялата сума за билета по кредитната карта на пътуващия, но разделят плащанията на между 3 и 24 месечни вноски. С всяка платена вноска компанията намалява кредитната линия със същата сума, според нейния уебсайт.

Най-голямата австралийска авиокомпания Qantas пусна BNPL услуги през май 2022 г., които позволяват на пътуващите по определени маршрути извън страната да си резервират полети, но да плащат за тях на по-късен етап. Цената на билета обаче не е фиксирана — тя може да нараства заедно с промените в различните такси, според уебсайта на превозвача.

От Qantas също така таксуват пътниците за запазване на места, като впоследствие възстановяват сумата, ако полет бъде отменен.

Не само авиокомпаниите 

Туристическата агенция Booking.com работи с BNPL компанията Zip, която позволява на пътуващите да плащат за хотели, круизи, коли и пътни разходи на вноски.

“Гъвкавите възможности са от съществено значение за пътуващите. Най-вече на фона на несигурността от последните няколко години и продължаващата несигурност, на която сме свидетели в световен мащаб,” казва управляващият директор на Booking.com за Азиатско-тихоокеанския регион Лаура Хоулдсуърт.

Това важи най-вече за представителите на поколението Z и милениалите, които използват BNPL, за да плащат за скъпи билети повече от останалите възрастови групи.

Одобряват се по-малко BNPL заеми 

Повечето BNPL компании действат чрез отпускането на заеми.

На фона на воисоката инфлация и повишаващите се лихви се одобряват “все по-малко и по-малко заеми,” особено за големи суми, казва Нанадан Шет, главен изпълнителен директор на Splitit.

Ботс от Uplift обаче казва, че не споделя подобно мнение.

“Алгоритъмът за одобряване на заеми на нашата компания може да разбира способността на клиента да плаща за скъпи артикули и да одобрява тези плащания в съответствие с това,” казва той. “Имаме задължението да бъдем отговорен кредитор и трябва да гарантираме, че потребителите могат да изплатят заемите, които предлагаме.”

Фиджи - истории с канибали и нестинари

Splitit не отпуска заеми и не проверява кредитната история на пътуващите, казва Шет. Всичко, от което имат нужда те, са достатъчно средства в кредитните си карти, за да покриват разходите за покупката, според уебсайта на компанията.

Според Ботс обаче кредитните карти са “ужасен начин” за финансирането на покупката на билет предвид лихвите по тях.

Нещо повече, така не се разбира дали клиентът, всъщност, може да си позволи заема.

“Това просто прехвърля риска, свързан с погасяването на заема към компаниите за кредитни карти и може да създаде една наистина лоша дългова спирала за потребителите,” допълва той.