За много хора да кажат “Извинявам се” след определени ситуации - дори и такива, които не налагат извинение, е втора природа.

Прекомерното извиняване обаче може да има обратен ефект, особено на работното място - то може да накара отсрещния човек да не ви уважава толкова много, да понижи самочувствието ви и да размие ефекта от бъдещи извинения.

Този навик в някои случаи може да се дължи на несигурност, казва Патрис Уилямс Линдо, главен изпълнителен директор на консултантската компания Career Nomad.

Необходимостта да се извиняваме се ражда от модела на съмнение в собствените способности, а разпознаването на ситуации, в които би трябвало и не би трябвало да казвате “Извинявам се”, е една от първите стъпки към намирането на по-добри фрази, с които да замените тези думи, казва Линдо.

Ето три често срещани сценария, при които може да бъдете изкушени да се извинявате прекалено много и какво да кажете вместо това.

Ако изпитвате технически затруднения 

Хибридната и дистанцонната работа набраха популярност в последните години, което доведе до това, че хората използват електронните си устройства повече от всякога. За съжаление, колкото и технически грамотни да сте, може да се сблъскате с технически затруднения. А те обикновено не са по ваша вина. 

Такъв пример е прекъсващият видео разговор. Може да изпитате нужда да се извините, ако зареждането на презентация отнема прекалено много време, ако някои бутони не работят както трябва или ако има други техническо забавяне.

″Извинявам се, често е фраза, която хората използват като пълнеж,” казва Линдо. “Те не се чувстват комфортно, когато настъпи тишина.”

Вместо да се извинявате за неща, които са извън вашия контрол, използвайте фрази, като: “Оценявам вашето търпение” и “Благодаря ви, че работите с мен,” за да преодолеете евентуални неловки моменти и да възстановите усещането за увереност.

Ако трябва да се присъедините към разговор 

Да кажем, че присъствате на среща, която се ръководи от ваш колега. Някой повдига въпрос, с който вие сте съгласни или не и искате да споделите вашата гледна точка.

Може да решите да се намесите, като кажете: “Извинявайте, но бих искал да се включа.” Тази ситуация не налага извинение, посочва Линдо.

“Ако разполагате с информация, която да допълните към разговора или пък противоположна гледна точка, това е напълно в реда на нещата,” казва тя. “Хората използват ‘Извинявам се’ в подобни ситуации, за да се включат в разговора и гласът им да бъде чут, но всъщност, не се налага да го правят.”

Вместо да се извинявате, използвайте фрази: като “Бих искал да добавя,” “Аз мисля, че,” или “Ето една различна гледна точка.” Тези фрази ви помагат да дадете своя принос, без да звучите изплашени да го направите.

Преценете ситуацията преди да говорите.

“Да кажем, че искате да изразите насрещна гледна точка. Първо обмислете ситуацията и се запитайте дали това е подходящият момент. Ако не, помислете каква задача можете да изпълните, като например да се свържете с мениджър предварително, преди да кажете нещо, за което може да се наложи да се извинявате,” обяснява тя.

“Решете какво действие искате да предприемете и си задайте въпроса: ‘Какъв резултат искам да постигна след този разговор?’”

Ако сте направили грешка 

Всички правим грешки, особено на работното място. Ако сте изпълнили някаква задача неправилно или пък неволно сте засегнали някого, казването на “извинявам се” не би бил непременно грешният отговор, но не би бил и най-силният отговор. 

“Когато направите нещо погрешно, отговорът не трябва да бъде ‘Извинявам се,’” казва Линдо. “Може да говорите за действието, което ще предприемете, за да проучите или разрешите проблема.”

Други фрази може да покажат, че сте готови да направите каквото е необходими, за да подобрите ситуацията. Те може да включват:

  • “Благодаря за обратната връзка”
  • “Поемам пълна отговорност”
  • “Оценявам, че обърнахте внимание на това, как мога да подобря ситуацията?”

Искреното извинение не е нещо лошо, казва Линдо, но в идеалния случай трябва да казвате “Извинявам се”, само когато наистина го имате предвид, за да си гарантирате, че ще бъде прието като истинско извинение.