Британските компании и инвеститори в сферата на криптовалутите имат големи надежди, че новият премиер Риши Сунак може да внесе промяна по отношение на избледняващите крипто стремежи в страната.

Новият премиер, който беше финансов министър в кабинета на Борис Джонсън, е изправен пред внушителен брой неща за вършене, които включват и справяне с хаоса, създаден от неговата предшественичка Лиз Тръс.

Криптовалутите не са сред неговите основни приоритети, но представители на индустрията твърдят, че има причина за оптимизъм.

“Усещането сред предприемачите е на облекчение,” казва пред CNBC Крисчън Фаес, съосновател на стартъп компанията LendInvest. “Има усещане, че най-накрая ще имаме разумен човек на Даунинг стрийт 10, след като арогантността и некомпетентността на Лиз Тръс и бившия финансов министър Куази Куартенг почти сринаха британската икономика.”

“Риши вижда възможността и потенциала на криптовалутите и иска Великобритания да бъде лидер в тази сфера,” казва Фаес, който е и председател на Fintech Founders.

Сунак, който е бивш анализатор в Goldman Sachs, е демонстрирал в няколко случая положително отношение към криптовалутите. Като финансов министър той очерта грандиозен план през април за превръщането на страната в глобален крипто хъб.

Това включваше и вкарването на т. нар. стабилни валути в регулаторните параметри и издаването на незаменяем токен (NFT) от страна на Кралския монетен двор.

По време на прием, организиран от компанията за рисков капитал Index Ventures през юни, Сунак заяви, че е решен да превърне Великобритания в “предпочитана юрисдикция за криптовалути и блокчейн технологии.”

След продължилата седмици наред политическа нестабилност крипто компании и инвеститори се чудят какво ще направи той, за да подкрепи пазара, който "ближе рани" след тежки няколко месеца за цените на дигиталните активи и поредица от корпоративни фалити.

Преди назначаването на Сунак за премиер доверието в позицията на Великобритания на световния пазар на криптовалути отслабваше.

Проучване сред 300 основатели на британски финтек компании показа, че само 9% вярват, че страната е лидер в тази сфера. Близо 20% смятаха, че регулаторният орган “изпраща активно сигнали”, че Великобритания не е мястото за създаването на крипто компания, според проучването на Fintech Founders.

Британският финансов регулатор (FCA) получаваше критики, че се бави с издаването на лицензи на крипто компании, което беше причина няколко компании да изберат други държави в Европа.

Финтек приложението Revolut едва наскоро получи лиценз за своето крипто подразделение след неколкократно удължаване на крайния срок за финалното одобрение.

От FCA твърдят, че голям брой кандидати за лицензи не отговарят на стандартите за предотвратяване на пране на пари.

Въпреки всичко, Великобритания е дом на един доста активен криптопазар. Данни на Chainalysis сочат, че в периода юли 2021 – юни 2022 г. в страната са изтъргувани дигитални активи на стойност 233 млрд. долара.

Пазарът обаче не отчита същия ръст, като този в Германия, който нараства с 47% на годишна база.

Тъй като Лондон се опитва да се конкурира с финансовите центрове от ЕС след брекзит, криптовалутите може да бъдат начин да подобри шансовете си, твърдят представители на индустрията.

“Има възможност да се предостави яснота на индустрията и да ѝ се позволи да играе своята роля в насърчаването на компании да инвестират, да създават иновации и работни места във Великобритания,” казва Джордан Уейн от Chainalysis.

Сунак може също така да се опита да обедини усилията на различни британски регулаторни органи за контрол над сектора на криптовалутите - нещо, за което призовава в САЩ президентът Джо Байдън.

Британското правителство оставя вратата за дигиталните валути отворена, но ръководителите на независимите регулатори подхождат с по-строг тон към сектора.

Друг начин, по който Сунак би могъл да подкрепи крипто сектора във Великобритания, е чрез напредък в работата на централната банка по отношение на създаването на нейна дигитална валута.

През април 2021 г. финансовото министерство на Сунак сформира работа група с централната банка за проучване на възможността за създаване на токен, който да представлява еквивалент на британския паунд. Той беше наречен “бриткойн,” въпреки че вероятно няма да прилича по нищо на биткойна, който е децентрализиран и волатилен.

Повече от всичко инвеститорите в сектора на криптовалутите искат Сунак да предостави някаква яснота на индустрията. В САЩ правителството представи рамка за криптовалутите, а ЕС одобри набор от закони за регулация на сектора. 

Великобритания има проектозакон, който цели да направи финансовия сектор на страна по-конкурентоспособен след брекзит. В момента той си проправя път през парламента и след като бъде одобрен, крипто активите ще бъдат разглеждани като регулирани продукти.