Министерският съвет е одобрил проектозакон за несъстоятелност на физическите лица, известен като Закона за личния фалит. Това каза на брифинг министърът на правосъдието Крум Зарков, цитиран от darik.bg.

"Този закон е особено важен, защото предлага правна уредба на производство по несъстоятелност на физическите лица, която да запълни празнота и да уреди производството в съответствие с обществените очаквания, изискванията на актовете на ЕС и особеностите на Националната ни правна система", обясни той.

Зарков пред Дарик: Съдебната система в момента е неспособна да пробие определен стъклен таван

По думите на Зарков няма развита държава, в която да няма законова регламентация на личния фалит. Правосъдният министър подчерта, че България твърде дълго е останала без такъв закон.

"С този закон служебното правителство прие всички закони по Плана за възстановяване и устойчивост, които бяха от компетенцията на Министерството на правосъдието", каза още Крум Зарков и уточни, че се надява той да бъде приет до края на годината.

Нова комисия ще проверява високите етажи на властта

Правосъдният министър уточни, че само добросъвестните длъжници могат да искат образуване на производството, ако желаят да удовлетворят всички свои кредитори, и в резултат на това да бъдат освободени от непогасените задължения.

По думите на Зарков добросъвестен е онзи длъжник, който поема задължения съобразно своето имуществено състояние и доходи, и който със своите действия не уврежда умишлено или поради небрежност интересите на своите кредитори.

"Законопроектът гарантира жизнените потребности на длъжника и членовете на семейството му в рамките на това производство", допълни той.

Гълъб Донев нарече инхаус възлагането „емблема“ на кражбите

Несеквестируемото имущество на длъжника няма да се включва и срещу него няма да може да бъде насочвано изпълнение, той ще бъде защитен. Съдът ще определи издръжка, която ще служи за задоволяване на потребностите на длъжника и неговото семейство, съобразно семейното и имущественото състояние, която не може да бъде в никакъв случай по-малка от минималната работна заплата, съобщи още Крум Зарков.

Законопроектът е подготвен от Министерството на правосъдието съвместно с Министерството на иновациите и растежа и беше публикуван за обществено обсъждане, като правосъдният министър предложи дебатът по темата да продължи и в парламента.

Той отбеляза, че е постъпило и становище от отдела на Световната банка за финансови иновации и конкурентоспособност, от което става ясно, че приветстват въвеждането на тази правна уредба и смятат, че множеството елементи в нея съответстват с най-добрите практики.