Борсовите индекси на Уолстрийт се понижиха рязко в сряда, след като управителят на Федералния резерв Джеръм Пауъл охлади надеждите за евентуална "пауза" в  агресивната серия от повишения на лихвите.

Централната банка вдигна основния лихвен процент за четвърти пореден път със 75 базисни пункта. 

Индустриалният бенчмарк Dow Jones Industrial Average късно снощи затвори с понижение от 1.6 на сто, Nasdaq Composite се понижи с 3.4%, а широкият S&P 500 отстъпи с 2.5%.

„Много е рано да мислим за пауза“, заяви Пауъл на пресконференция след заседанието на Фед. Освен това управителят на америкаската централна банка намекна, че институцията не е толкова близо до края на цикъла на затягане на монетарната политика.

По думите му, крайното ниво на лихвените проценти ще бъде по-високо от очакваното през септември.

 След вчерашното увеличение диапазонът на основната лихва по междубанковите рефинансиращи операции вече е между 3.75 и 4 на сто. 

И докато капиталовите пазари реагираха негативно на действията на централните банкери отвъд Океана, щатският долар поскъпна на валутните пазари. 

Доларовият индекс, който следи представянето на "зелените пари" спрямо кошница от шест водещи световни валути, се повиши с 0.5% след коментарите на Джеръм Пауъл. Тази сутрин еврото се търгува на ниво от 0.9818 спрямо долара, а японската йена се движи на ниво от 147.48 йени за долар. 

Китайският юан падна с 0.2% - до близо 15-годишно дъно, след като стана ясно, че секторът на услугите в Поднебесната империя се е свил повече от очакваното през октомври поради локдауните, свързани с COVID-19. Един долар се разменя за 7.30 юана тази сутрин. 

На стоковите пазари петролът отстъпи на фона на слабите икономически данни от Китай, който е един от най-големите вносители на суровини в света. 

Фючърсите на американския лек суров петрол тази сутрин поевтиняха с 0.6%, до 89.44 долара за барел, а тези на сорта брент отстъпват с 0.5 на сто, до 95.69 долара за барел. 

Златото поевтиня с 0.8% в сутрешната търговия, до ниво от 1637 долара за тройунция.