Пътуването до плажа за малко слънце, море и пясък се харесва на всички, но за някои не е толкова лесно.

Вземете, например, жителите на Мадрид. На над 300 километра от брега, те са на почти час с високоскоростен влак от средиземноморските плажове на Валенсия.

Но от следващата година всичко това може да се промени. Най-големият изкуствен плаж в Европа ще бъде открит само на 40 минути път с кола от Мадрид в Аловера – град, разположен в провинция Гуадалахара.

Колко голям е този плаж?

Пясъчната му част ще покрие колосалните 15 000 квадратни метра, докато съпътстващият „басейн“ (всъщност - лагуна) е с площ над 25 000 квадратни метра и дълбочина два и половина метра.

Новата атракция ще бъде наречена Alovera Beach и ще бъде дом на водни пързалки, ветроходни лодки, спортно оборудване и въжена линия, както и много палми и шезлонги.

По същество ще изглежда като крайбрежен курорт, но на няколкостотин километра от брега, пише Time Out.

Противоречиви мнения

Излишно е да посочваме, че изграждането на гигантски оазис от пластмаса, пясък и вода в район с ограничени водни ресурси е повече от противоречиво.

Откакто плановете за проекта са обявени през 2017 г., Alovera Beach е обект на много политически дебати, а развитието му е спирано на няколко пъти.

Противниците му критикуват огромните загуби на вода, както и общите разходи, които се оценяват на над 15 милиона евро.

Разработчиците на Alovera обаче смятат, че той няма да е толкова вреден за околната среда. Потреблението му на вода ще бъде подобно на количеството, което 80 домове биха изразходили за една година - много по-малко вода, отколкото е нужно за поддържането на зеленината на конвенционален парк в района. Басейнът пък ще бъде оборудван с технология против изпарение.

Когато отвори врати през 2023 г., Alovera се очаква да изисква от посетителите си входни такси, стартиращи от 10 евро.